Zvaničnici upozoravaju: Stanje na izraelsko-libanskoj granici blizu eskalacije

1
Radiosarajevo.ba
Zvaničnici upozoravaju: Stanje na izraelsko-libanskoj granici blizu eskalacije

Vodeći predstavnici Evropske unije i Njemačke upozorili su na posljedice eskalacije na Bliskom istoku sa Izraela i Gaze na Liban. Stanje na izraelsko-libanskoj granici se zaoštrava, upozorio je u ponedeljak 24. juna visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Izraelska vojska i Hezbolah, libanska oružana grupa koju podržava Iran, svakodnevno razmjenuju vatru, dodao je diplomata. Izrael vojno i diplomatski pokušava da potisne Hezbolah iza rijeke Litani, 30 kilometara od granice, prema rezoluciji Ujedinjenih nacija usvojile poslije sukoba 2006.

Međutim, Izrael je, ako treba, spreman i na veliku vojnu operaciju, prema riječima ministra odbrane Joava Galanta.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

"Dalja eskalacija bi bila katastrofa za sve ljude" na Bliskom istoku, rekla je njemačka ministrica spoljnih poslova Annalena Baerbock.

Baerbockova je govoreći na sastanku šefova diplomatije zemalja EU u Luksemburgu ponovila poziv na prekid vatre, u skladu sa predlozima američkog predsjednika Joe Bidena. Borrell je, pak, rekao da ni Hamas ni Izrael ne pokazuju političku volju da podrže Bajdenov plan za obustavu vatre. Ponovio je i da je neophodno da do Gaze stigne više humanitarne pomoći.

U Luksemburgu je bilo riječi i o prijetnjama Hezbolaha Kipru, članici EU, zbog saradnje ostrvske države sa Izraelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije

Podijeli članak