Zračni sudar iznad New Yorka

Radiosarajevo.ba
Zračni sudar iznad New Yorka

U sudaru malog aviona i helikoptera iznad rijeke Hudson u New Yorku, u blizini Manhattan, poginulo je devet ljudi, uključujući pet turista iz Italije.

U helikopteru je bilo pet italijanskih turista, a gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg izjavio je da vjerovatno nema preživjelih, iako je prvobitno bilo saopšteno da je jedna osoba spasena.

"Ovo neće imati srećan kraj", izjavio je Bloomberg.

Nesreća se dogodila juče, nešto poslije podneva, po lokalnom vremenu, između Manhattana i Habokena, a vremenski uslovi bili dobri za let.

Spasilačke ekipe do sada su pronašle dva tijela u rijeci Hadson, dok se tijela preostalih poginulih vjerovatno nalaze ispod olupina letjelica koje su pale u rijeku.

Kako je saopštila američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo, u malom avionu bilo je ukupno troje ljudi, među kojima i jedno dijete. U helikopteru je, osim pet italijanskih državljana, bio i pilot, tako da je ukupan broj poginulih devet.

Navodi se da je mali avion "piper PA-32" poleteo sa aerodroma Teterboro u New Jerseyu. Helikopter "jurokopter AS 350" u kojem su bili turisti pripadao je agenciji Liberty tours, koja organizuje razgledanje New Yorka iz vazduha, i poletio je sa malog aerodroma na zapadu Manhattana.

Očevici navode da se na nebu čuo snažan prasak, posle čega su vidjeli ostatke letjelica kako padaju u vodu.

U januaru ove godine iznad rijeke Hudson se već dogodila avionska nesreća. Tada je avion sa 155 putnika naletio na jato ptica, posle čega je sletio u rijeku Hudson. Svi putnici i članovi posade preživeli su zahvaljujući samo prisebnosti pilota, koji je uspio da spusti avion u vodu i time ublaži pad.

B92/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak