Žena iz Kameruna oboljela od nove vrste HIV-a

Radiosarajevo.ba
Žena iz Kameruna oboljela od nove vrste HIV-a

Francuski su naučnici kod žene iz Kameruna pronašli novi tip virusa HIV. Mutacija je dosta drugačija od tri dosad poznata tipa jednog od najopasnijih virusa i čini se da je usko povezan s vrstom majmunskog HIV-a nedavno pronađenu kod divljih gorila.

Naučnici sa Sveučilišta Rouen iz Francuske napisali su u današnjem izdanju žurnala Nature Medicine kako otkriće "pojačava konstantnu potrebu za neprestanim praćenjem pojave novih oblika HIV-a, posebno na zapadu središnje Afrike".

Interakcija ljudi i majmuna

Tri dosad poznate vrste HIV-a srodne su s majmunskim virusom pronađenim kod čimpanza. Najvjerojatniji oblika zaraze novim oblikom je prijenos zaraze s gorile na čovjeka.

Ipak, naučnici su napomenuli kako ne mogu isključiti mogućnost da je virus počeo kod čimpanza pa se preselio na gorile i potom na ljude, ili da se sa čimpanza istodobno prenio na ljude i gorile.

Ne zna se koliko je raširen

62-godišnja Kamerunka je nedugo nakon što se 2004 preselila u Pariz otkrila da boluje od HIV-a. U Kamerunu je živjela blizu glavnog grada Yaounudea, ali nije imala kontakte s majmunima ili jela meso životinja iz džungle.

Žena zasad ne pokazuje znakove razvijanja AIDS-a i ne prima lijekove iako je nositeljica virusa.

Ne zna se koliko je raširen novi tip HIV-a. Naučnici kažu da bi mogao kružiti Kamerunom, ali i širim područjem. Brza replikacija stanica virusa naznačava da se prilagodio ljudskim stanicama.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak