Željeznička nesreća u Rusiji (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Željeznička nesreća u Rusiji (VIDEO)

U željezničkoj nesreći koja se dogodila u petak uveče oko 21:30h na liniji Moskva-Sankt Petersburg poginulo je najmanje 30 ljudi, a više od 90 povrijeđeno, dok ruske vlasti prepostavljaju da je reč o terorističkom napadu.

Posljednja tri vagona Nevskog ekspresa ispala su iz šina dok se voz kretao brzinom od 196 kilometara na sat, a prema riječima očevidaca, voz je nastavio da vuče prevrnute vagone još oko 50 metara. Državno tužilaštvo u subotu ujutro je saopćilo da je podnijelo krivičnu prijavu za izvršenje terorističkog napada i nezakonito korištenje i trgovinu eksplozivnim napravama, prenosi Itar-Tas.

Predsjednik Ruske željeznice Vladmir Jakunjin izjavio je Televiziji Rusija da operativno-istražna komisija koja radi na mjestu nesreće razmatra "kao osnovnu verziju - teroristički napad". Televizija Rusija javila je da se na mjestu nesreće nalazi velika rupa koja je mogla da nastane zbog eksplozije, a emitovana je i izjava mašinovođe, koji je dispečerskoj službi saopćio da se prije iskakanja vagona čula eksplozija.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije je saopćilo da je neizvjesna sudbina još 18 osoba. U vozu su bilo 682 putnika, a prema posljednjim podacima, 93 osobe su smještene u bolnice Tverske i Novgorodske oblasti, dok su još 22 primljene u bolnice Sankt Peterburga. Na mjesto nesreće poslati su dva aviona ministarstva za vanredne situacije sa opremom za poljsku bolnicu, nekoliko helikoptera, spasilačke ekipe, policajci i ljekari. Spasilačke ekipe i dalje rade na mjestu nesreće.

Stvorena je specijalna vladina istražna komisija koju predvodi prvi potpredsjednik vlade Viktor Zubkov, kao i operativni štab koji se bavi uklanjanjem posljedica nesreće. Zbog nesreće, desetine vozova kasni i prinuđeno je da koristi okolne željezničke pruge. Tokom 2007. godina zabilježen je sličan incident na istoj ruti kada je od posljedica eksplozije na pruzi 30 ljudi u vozu povrijeđeno.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je u subotu na uzdržanost nakon udesa putničkog voza Nevski ekspres, za koji državno tužilaštvo vjeruje da je djelo terorista. Medvedev je u subotu održao kratko savjetovanje sa ministrima unutrašnjih poslova, zdravlja i Ministarstva za vanredne situacije, povodom nesreće u kojoj je prema posljednjim podacima poginulo 30 osoba. Ministarka zdravlja Tatjana Golikova saopćila je Medvedevu da se stanje polovine povrijeđenih pogoršava.

"Situacija se mijenja, onima koji su zadobili povrede srednje težine, stanje se pogoršava, najvjerovatnije polovini njih", rekla je ona. Tužilaštvo je saopćilo da je prema posljednjim podacima poginulo 30 ljudi, a da je povrijeđeno 60, ali da se taj broj i dalje precizira. Ranije je saopćavano da je povrijeđenih više od 90. Spasilačke ekipe pokušavaju da isjeku prevrnute vagone, kako bi provjerili da li ima nastradalih.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za teroristički napad, a policijsko rukovodstvo je saopćilo da u okolnim selima, gdje se dogodila nesreća, policija traga za teroristima. Interfaks navodi da je ministar unutrašnjih poslova Rašid Nurgalijev obaviješten da je nešto prije Nevskog ekspresa prošao drugi voz, kojem se ništa nije dogodilo.

http://www.youtube.com/watch?v=-DikwoGxmm8&feature=player_embedded

e-novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak