Zelenski odbio navode izvještaja o Sjevernom toku: Odgovoran je general Zaluzhnyi

2
Radiosarajevo.ba
Zelenski odbio navode izvještaja o Sjevernom toku: Odgovoran je general Zaluzhnyi

Gasovod Sjeverni tok digao je u zrak mali ukrajinski diverzantski tim u operaciji odobrenoj od Volodimira Zelenskog, koji je povukao svoje odobrenje kasnije, kako kaže izvještaj. 

Izvještaj je objavio Wall Street Journal, a portparol ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog, demantovao je te tvrdnje prema novim informacijama sa The Guardian.

Cjevovodi Sjevernog toka 1 i 2 prenosili su prirodni plin iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora. Oštećeni su u eksplozijama u septembru 2022. godine, sedam mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dodatno pogoršalo energetsku krizu u Evropi.

Legenda Borussije Dortmund pronašla novi klub, nastavlja karijeru "preko bare"

Prva pretpostavka je bila da je Rusija direktni krivac za diverziju, drugi su tvrdili da je CIA umiješana, a prošle godine je New York Times izvijestio da su američki zvaničnici vidjeli obavještajne podatke koji sugerišu da je iza eksplozije stajala "proukrajinska grupa".

Prema izvještaju Wall Street Journal, u sabotažnoj operaciji su učestvovali mali jedrenjak i tim od šest ljudi, ukrajinski vojnici i civili sa relevantnom stručnošću. Operacija je koristila privatno finansiranje od 300.000 dolara, ali je vodio vojni general Valerii Zaluzhnyi.

Ovo je Volodimir Z., čovjek osumnjičen za razaranje Sjevernog toka: Raspisana potjernica

Zaluzhnyi je, unatoč odustajanju Zelenskog od plana kojeg je odobrio, nastavio sa misijom, te je danas, 15. augusta, kao ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, rekao da "ne zna ništa o operaciji" i da su optužbe "puka provokacija."

Ukrajina je poricala umješanost u diverziju, a u četvrtak, 15. augusta, glasnogovornik Zelenskog, Mykhailo Podolyak je ponovno optužio Rusiju, navodeći da "se ovakav čin može izvesti samo uz velika tehnička i finansijska sredstva, a onaj ko je sve to posjedovao u vrijeme diverzije jeste Rusija."

Njemačka policija i tužioci navodno nastavljaju sa istragom koja se sada bavi visokim ukrajinskim dužnosnicima.

Hladan tuš za Rusiju: Vijeće sigurnosti UN-a odbilo istragu o napadu na Sjeverni tok

Također, u srijedu, 14. augusta, izdali su potjernicu za muškarcem identifikovanim kao "Volodimir Z", instruktorom ronjenja koji je živio u Poljskoj, za kojeg se tvrdi da je zaronio do morskog dna kako bi postavio uređaje na cijevi.

Roderich Kiesewetter, član opozicionog CDU, koji služi u komitetu za vanjske poslove njemačkog parlamenta, pozvao je na oprez u vezi sa navodima u izvještaju Wall Street Journala, navodeći da bi ovo moglo biti operacija "lažne zastave" koja za cilj ima prebacivanje krivice na Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak