Zelenski na Dan nezavisnosti Ukrajine potpisao važan zakon: 'Ovo se Rusima neće dopasti'

11
Radiosarajevo.ba
Zelenski na Dan nezavisnosti Ukrajine potpisao važan zakon: 'Ovo se Rusima neće dopasti'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je nekoliko zakona usmjerenih protiv Rusije danas, 24. augusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine, uključujući ratifikaciju statuta koji otvara put Ukrajini da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Ukrajinska ratifikacija Rimskog statuta povećava izglede da Rusija bude procesuirana za ratne zločine od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022., saopćio je ured ukrajinskog predsjednika, dok Kijev obilježava 33 godine neovisnosti od Sovjetskog Saveza.

Ukrajinski čelnici članstvo u ICC-u smatraju središnjim dijelom evropskih težnji Kijeva. Ukrajina je priznala nadležnost ICC-a u prošlosti, ali punopravno članstvo u sudu ključni je dio njene težnje da se pridruži Evropskoj uniji.

Intervju | Andrijana Copf: "SFF ima ogroman značaj za imidž Bosne i Hercegovine"

ICC je izdao naloge za hapšenje ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina i bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua, zbog njihove uloge u navodnim zločinima protiv ukrajinskih civila. Rusija poriče optužbe da je gađala civile. 

Zelenski je potpisao i zakon o zabrani vjerskih organizacija povezanih s Moskvom, objavljeno je na web stranici parlamenta.

Ukrajina pokrenula novu protuofanzivu, odjekuju eksplozije u Voronježu: ‘Evakuisane stotine ljudi'

"Danas slavimo 33. Dan neovisnosti Ukrajine. I sve što je neprijatelj donosio na našu zemlju sad se vratilo u njegov dom", rekao je Zelenski u videu snimljenom u regiji Sumi, sjeveroistočnom graničnom području odakle je Kijev izveo veliku prekograničnu ofanzivu na rusku regiju Kursk. 

Parlament je ranije ovog mjeseca odobrio zakon kojim se zabranjuju aktivnosti vjerskih grupa povezanih s Rusijom. Stvorio je pravne alate za vladu da zabrani ogranak pravoslavne crkve povezan s Rusijom.

Nakon što zakon stupi na snagu, vjerske zajednice će imati devet mjeseci da prekinu svoje veze s ruskim vjerskim entitetima. Zelenski je još potpisao zakon koji osigurava pravo na ukrajinsko državljanstvo strancima koji se bore u ukrajinskoj vojsci protiv ruskih snaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak