Zarif : Američko ubistvo generala je čin međunarodnog terorizma

Radiosarajevo.ba
Zarif : Američko ubistvo generala je čin međunarodnog terorizma

Američko ubistvo iranskog generala čin je "međunarodnog terorizma", rekao je iranski šef diplomatije, dok većina država poziva na suzdržanost radi smanjenja napetosti.

General Qassem Soleimani, koji je u petak ujutro ubijen u američkom napadu u Iraku po direktnom nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

"To je krajnje opasna, budalasta eskalacija...

On je bio najefikasnija snaga koja se borila protiv Islamske države Irak i Levant i terorista Al-Kaide", rekao je iranski šef diplomatije Mohamad Javad Zarif za državnu televiziju.  

Irački parlament održat će u nedjelju vanrednu sjednicu na kojoj će razgovarati o nedjeljnom napadu koji je "kršenje suvereniteta" zemlje, rekao je irački premijer Adel Abdul Mahdi.

"Ponovno ističemo da će pretvaranje, posebno Iraka, u zonu sukoba naštetiti miru i sigurnost i Iraka i naše regije", navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova Egipta pozvalo je "na trenutnu obustavu svih regionalnih miješanja u pitanja arapskih zemalja i naroda koje su dovele do zapaljivih nesuglasica i napetosti".

Sirija, bliska saveznica Teherana, osudila je ubistvo nazivajući ga "američkom zločinačkom agresijom" i "opasnom eskalacijom" u regiji. "Zločinačka agresija, u stilu kriminalnih bandi, potvrđuje američku odgovornost za nestabilnost u bratskom Iraku", prenosi agencija SANA.

Saudijska Arabija poziva na "suzdržanost kako bi se izbjeglo sve što bi moglo pogoršati stanje uz nekontrolirane posljedice nakon ubistva moćnog iranskog generala u Iraku", navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Rijad, saveznik Sjedinjenih Država i veliki protivnik Irana u regiji u istom saopćenju optužio je akcije milicija koje su izazvale eskalaciju nasilja.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski Amerikancima i Saudijcima također su pozvali na "mudrost i mjeru".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak