Zajednička izjava lidera povodom Svjetskog dana izbjeglica

Radiosarajevo.ba
Zajednička izjava lidera povodom Svjetskog dana izbjeglica

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Johannes Hahn, komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Dimitris Avramopoulos, komesar za migracije i unutrašnje poslove, Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, i Vera Jourová, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, dali su sljedeću izjavu:

„Svake minute, svakoga dana, gotovo 31 osoba bude prisilno raseljena. Preko 68,5 miliona ljudi je u ovom trenutku bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog sukoba i nasilja, progona, prirodnih katastrofa ili itekako stvarnih posljedica klimatskih promjena. Od ovog broja, 25,4 miliona su izbjeglice.

Više od 67 godina nakon Ženevske konvencije o statusu izbjeglica iz 1951., njezina međunarodna načela relevantnija su nego ikada. Ta su načela sadržana u pravnoj stečevini EU-a, a EU i dalje ostaje opredijeljena zalaganju za one kojima je pomoć potrebna.

Kao jedan od globalnih aktera, radimo na rješavanju najvećih kriza diplomatskim sredstvima. Kao vodeći donator globalne pomoći u svijetu, osiguravamo humanitarnu pomoć i podršku izbjeglicama, tražiteljima azila i raseljenim osobama, na području i izvan Europe. Pokazali smo nezapamćenu podršku tokom migracijske krize 2015. i 2016. godine kroz prihvat stotina hiljada izbjeglica u bijegu od rata i progona te nastavljamo pružati zaštitu onima kojima je potrebna: zemlje članice EU-a su samo tokom 2017. godine osigurale zaštitu za preko 538.000 osoba.

Naša podrška stiže i do onih raseljenih zbog dugotrajnih sukoba, od Afganistana i Kolumbije do Afričkog roga, reagirajući i na krize u nastajanju, poput raseljavanja pripadnika naroda Rohingya. Omogućila je spas milionima izbjeglica iz Sirije i njihovim zajednicama prihvata u zemlji i širom regije.

U ovim nastojanjima, sarađujemo s našim partnerima širom svijeta, sigurni da se samo kroz globalni odgovor možemo oduprijeti izazovu koji je pred nama. U tom cilju gradimo sve snažnije odnose s visokim komesarom Ujedinjenih naroda za izbjeglice, odgovaramo na nedaće izbjeglica širom svijeta i razvijamo inovativna rješenja. Na primjer, u decembru 2017. godine, zajedno smo uspostavili hitni tranzitni mehanizam za evakuaciju osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita iz Libije do daljeg preseljenja u Europu i do sada smo već pružili pomoć za preko 1.600 osoba. Ova ista načela solidarnosti, podijeljene odgovornosti, multilateralizma i angažmana će biti i naša vodilja u usvajanju UN-ovog Globalnog sporazuma o izbjeglicama kasnije tokom godine.

Ali izazovi ostaju. Moramo nastaviti raditi zajedno s našim državama članicama na uspostavljanju većeg broja zakonitih i sigurnih pravaca i zatvoriti opasne i nezakonite migracijske rute. Tokom naredne dvije godine, države članice su se obavezale da će preseliti više od 50.000 najranjivijih osoba i osigurati im novi dom u EU. Također, nužno je da, bez odlaganja, postignemo sporazum o reformi našeg zajedničkog europskog sistema azila temeljenog na načelima odgovornosti i solidarnosti. I moramo raditi još i više na poticanju integracije onih koji uživaju zaštitu u Europskoj uniji, posebno najugroženijih, poput žena i djece.

U vremenima sve glasnije retorike podjela usmjerene protiv ranjivih kategorija koji bježe od rata i progona, EU štiti te će i dalje štititi one kojima je to potrebno, jednako kao što i ćemo i dalje nastojati donijeti stabilnost u područjima sukoba.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak