Za sve je kriva Amerika, pa i za zemljotrese

Radiosarajevo.ba
Za sve je kriva Amerika, pa i za zemljotrese

Foto: Reuters

Zemljotrese izazivaju procesi u prirodi. Međutim, ako vjerujete u teorije zavjere – onda može da ih inicira i tajno američko oružje.

Venezuela, Iran, Rusija

Nakon katastrofalnog zemljotresa na Haitiju u kome je poginulo oko 150 hiljada ljudi, sve su učestalije glasine koje prenose državni mediji u Venezueli, Rusiji i Iranu – da je ovu katastrofu navodno izazvao test američke mornarice, piše dopisnik engleskog servisa Radija Slobodna Evropa Robert Coalson.

Možda nije iznenađenje da su se pojavile glasine, već način na koji se šire. Najprije je venezuelanska TV ViVe objavila 18. januara, pozivajući se na izveštaj ruske sjeverne flote, da je test američke mornarice izazvao zemljotres na Haitiju.

Ova televizija također tvrdi da je američka mornarica odgovorna i za zemljotres koji je 9. januara pogodio gradu Eureka na sjeveru Kalifornije u kome nije bilo žrtava.

U izvještaju venezuelanske televizije se također tvrdi da su SAD napravile i testirale novo oružje koje bi upotrijebile protiv Irana.

Chavez: Vježbanje napada na Iran

Ubrzo nakon toga, predsednik Venezuele Hugo Chavez je lično ponovio ovu tvrdnju na državnoj televiziji.

Njegov stav prenijela je ruska televizija na engleskom – Russia Today. “Lider Venezuele Hugo Chavez ponovo je optužio SAD da se ponašaju kao Bog – ovoga puta da stoje iza zemljotresa na Haitiju. Španski list ‘ABC’ navodi Chavezovu izjavu da je američka mornarica upotrijebila oružje dovoljno snažno da izazove zemljotres na Haitiju. On je dodao da je ovoga puta riječ samo o vježbi a da je krajnji cilj uništavanje i preuzimanje kontrole nad Iranom”.

Ruska televizija tvrdi i da Washington koristi sadašnju humanitarnu krizu na Haitiju kako bi ga okupirala.

A šta je to HAARP?

Po sistemu, gdje ima dima ima i vatre, iranska Press TV na engleskom je preuzela ovu storiju od državnih medija iz Venezuele i Rusije.

U izvještaju iranske televizije se dodaje da je američki general Ken Keen iz južne komande, a koji je sada na čelu ekspedicije SAD koja pruža pomoć Haitiju, već bio u ovoj zemlji u vrijeme zemljotresa.

To, prema tvrdnji iranske televizije, znači da je Washington znao kakve posljedice može da izazove testiranje njegovog oružja.

Sve ove glasine mogu se pronaći na Googleu ako se ukuca HAARP. HAARP, je prema navodima američke vlade, istraživački program za studije jonosfere u cilju poboljšanja komunikacionih tehnologija. Prema teorijama zavjere, i Rusija i Evropska unija imaju slične programe kao i SAD, i, ako se primijene, mogu imati pogubne posljedice.

Niko nije prenio važnu izjavu


Glasine o uzrocima zemljotresa na Haitiju se šire Internetom poput munje na najnevjerovatnijim konstrukcijama.

Doduše, ruska televizija priznaje da je korištenje “tektonskog oružja” omiljena tema teoretičara zavjere. Međutim, kao primjer navodi jedino tvrdnju zvaničnika u Tbilisiju da je zemljotres u Gruziji 2002. izazvala Rusija.

Indikativno je, međutim, da nijedan od ovih medija nije ni spomenuo izjavu agenciji Interfaks portparola ruske Sjeverne flote, koji je kategorički demantovao da je ruska mornarica registrovala da je testiranje oružja američke mornarice izazvalo zemljotres na Haitiju. On je ocijenio takve tvrdnje kao “naučnu fantastiku”.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak