WikiLeaks dobija konkurentsku web stranicu

Radiosarajevo.ba
WikiLeaks dobija konkurentsku web stranicu


Web stranica WikiLeaks bi od danas trebao dobiti i konkurentni portal OpenLeaks koji pokreće bivši zamjenik osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, Daniel Domscheit-Berg, prenosi CNN.

Osnivači rivalske zviždačke stranice tvrde kako nisu bili zadovoljni načinom rada Juliana Assangea, za kojeg smatraju da je WikiLeaks.
Domscheit-Berg svoje je stavove objasnio u dokumentarcu koji je jučer navečer prikazan na švedskoj televiziji SVT.

"WikiLeaks je postao previše fokusiran na jednu osobu, a jedna je osoba uvijek slabija od organizacije", kaže osnivač nove zviždačke stranice.

Cilj OpenLeaksa bit će dostava materijala do drugih izvora i organizacija bez da ih se identificira. Švedske dnevne novine Dagens Nyheter pišu kako će nova stranica djelovati kao posrednik "bez političke agende osim širenja informacija medijima, javnosti, neprofitnim organizacijama i sličnim skupinama".

Domscheit-Berg smatra da je WikiLeaks trebao periodično objavljivati dokumente, a ne sve u isto vrijeme.
"Mislim da bi bilo pametnije da smo ovo radili polako, korak po korak, da se razvija projekt. To se nije dogodilo", objasnio je u dokumentarcu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak