Volodimir Zelenski: Cilj Rusije nije zauzeti Ukrajinu - evo šta žele sljedeće

5
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski: Cilj Rusije nije zauzeti Ukrajinu - evo šta žele sljedeće

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine.

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, već rasparčati cijelu centralnu i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenski u video poruci objavljenoj u utorak kasno navečer.

Jedan od ciljeva Moskve je i "globalni udar protiv demokracije", rekao je Zelenskij.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

U "slobodnom svijetu" praktički su svi shvatili da je invazija na Ukrajinu tek početak, dodao je.

Nastavak napada na Ukrajinu, primjerice u regiji Odese na jugu zemlje ili u Donbasu na istoku, Rusiji bi donio samo "nove gubitke", predvidio je Zelenski.

"To bi rezultiralo novim paketom sankcija EU-a ili s još trgovinskih ograničenja a većina Rusa bi morala platiti agresivnu politiku moskovske vlade siromaštvom", kazao je.

Loading...

Zelenski je dodao da Rusija pokušava destabilizirati regiju i kroz vojnu aktivnost u otcijepljenoj Moldavskoj regiji Pridnjestrovlje.

"Ovo je samo jedan od koraka Ruske federacije. To se događa da destabilizira regiju i prijeti Moldaviji", rekao je Zelenski ranije, odgovarajući na novinarsko pitanje tokom zajedničke konferencije za novinare u Kijevu s glavnim direktorom IAEA-e Rafaelom Marianom Grossijem u utorak.

Ukrajina je posljednjih dana optužila ruske trupe za ispaljivanje projektila i izvođenje operacija u Pridnjestrovlju.

Na pitanje o broju ruskih vojnika prisutnih u Pridnjestrovlju, Zelenski je rekao da su ukrajinske oružane snage "spremne i ne boje se" nositi se s novim frontom vojne invazije.

"S obzirom na određene ruske trupe koje su stalno prisutne na privremeno okupiranom teritoriju – to je tako već mnogo, mnogo godina. Znamo da su u pripravnosti, samo čekaju naređenje", rekao je Zelensky.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak