Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont uhapšen u Italiji

0
Fena
Vođa katalonskih separatista Carles Puigdemont uhapšen u Italiji

Europarlamentarac i bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji se nalazio u egzilu u Belgiji od 2017. godine nakon pokušaja odcjepljenja Katalonije referendumom za koji je Španija zaključila da je proveden neustavno, uhapšen je u četvrtak u Italiji, potvrdio je njegov advokat.

Očekivalo se da će se evropski zastupnik u petak pojaviti pred sudom na ročištu na kojem bi se trebalo odlučivati o njegovom izručenju Španiji kako bi se suočio s optužbama za pobunu.

Katalonski čelnik priveden je u Algheru na Sardiniji, napisao je na Twitteru njegov šef kabineta Josep Lluis Alay.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Po dolasku na aerodrom Alghero uhapsila ga je talijanska policija, a u petak će se pojaviti pred sucima u Sassariju, koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti", dodao je Alay.

Puigdemontov advokat Gonzalo Boye tweetovao je da je vođa separatista u egzilu uhapšen po dolasku u Italiju, gdje je putovao u svojstvu europarlamentarca te da je hapšenje izvršeno na osnovu potjernice izdate u oktobru 2019. godine koja je u međuvremenu obustavljena.

Puigdemont (58) tražen je u Španiji zbog optužbi za pobunu i njegovih pokušaja da se katalonska regija odvoji od Madrida na referendumu 2017. godine.

Njegovo hapšenje dolazi sedmicu dana nakon što su lijevo orijentirana španska vlada i regionalne katalonske vlasti nastavile pregovore o pronalaženju rješenja za najgoru političku krizu u Španiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Evropski parlament u martu je ukinuo imunitet Puigdemontu i dvojici drugih nezavisnih zastupnika u Parlamentu, a tu odluku u julu je potvrdio Opći sud Evropske unije. Međutim, na odluku Evropskog parlamenta ulaže se žalba, a konačna odluka suda tek se mora donijeti.

Referendum je u oktobru 2017. godine organiziralo katalonsko separatističko regionalno vodstvo usprkos zabrani Madrida, a proces je bio narušen policijskim nasiljem, podsjeća AFP.

Nekoliko sedmica kasnije, vodstvo je izdalo kratkotrajnu deklaraciju o nezavisnosti, zbog čega je Puigdemont pobjegao u inostranstvo, dok su drugi koji su ostali u Španiji bili suočeni sa suđenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak