Vlasti na Novom Zelandu istražuju da li je napad mogao biti spriječen

Anadolija
Vlasti na Novom Zelandu istražuju da li je napad mogao biti spriječen

Vlasti na Novom Zelandu pokrenut će istragu o tome da li su obavještajne i sigurnosne agencije ranije imale informacije o Brentonu Tarrantu, teroristi koji je izveo napade na dvije džamije u Christchurchu.

Kako javlja list "New York Times", premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je zatražila istragu o tome da li su vladine institucije mogle spriječiti ovaj napad.

"Svrha ove istrage jeste sagledati sve što relevantne agencije znale, mogle ili trebale znati o napadaču i njegovim aktivnostima, uključujući pristup oružju", rekla je Ardern na konferenciji u Wellingtonu.

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush kazao je kako informacije ukazuju na to da je terorista djelovao sam, ali da je istraga u toku o tome da li je imao pomagače prilikom planiranja.

Sigurnosne snage su izvele pretres Tarrantove kuće u Dunedinu, udaljenom 350 kilometara od Christchurcha. Izveli su i upad u kuću njegove sestre u Sidneyju.

U terorističkom napadu izvedenom u petak na džamije Al Noor i Linwood, u Christchurchu, na Novom Zelandu, poginulo je najmanje 50 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak