Vladimir Putin zabranio operacije promjene spola: "Za Rusiju je to neprihvatljivo"

3
Hina
Vladimir Putin zabranio operacije promjene spola: "Za Rusiju je to neprihvatljivo"

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak, 24. jula, kontroverzni zakon koji zabranjuje operacije "promjene spola".

Rusi s drugačijim rodnim identitetom ne mogu se više podvrgavati operativnim postupcima ili da im budu propisani hormoni.

Doktori kažu da će novi zakon onemogućiti ljudima pristup zdravstvenoj pomoći.

Ruglo u centru Sarajeva: Općina se hvali da uređuje prostor, a klupe za odmor zarasle u travi

Aktivisti za ljudska prava žale se na narušavanje prava na samoodređenje. Pogođeni ljudi koji govore o promjeni spola boje se još veće isključenosti, porasta nasilja i nasilnih napada.

Državna Duma je 14. jula jednoglasno izglasala zakon. Prema njemu, brakovi u kojima je partner u prošlosti promijenio spol, bit će poništeni. Međutim, hirurške intervencije će biti dopuštene i dalje ako su, primjerice, seksualni organi nepravilno oblikovani.

Inicijatori ovog zakona objavili su da žele zaštititi kulturalnu tradiciju i porodične vrijednosti u borbi protiv "zapadnih ideologija".

Putinova miljenica postala izdajnica: "Persona non grata" u Ukrajini razbjesnila Rusiju

"Djeca se treniraju da ima još spolova. Za Rusiju je to neprihvatljivo"

Putin se smatra zagovornikom modela rigidnih uloga muškaraca i žena. Putin, koji opetovano inzistira na tradiciji, no koji je razveden, također je ozakonio u ustavu da brak može biti samo između muškarca i žene.

Putin i Ruska pravoslavna crkva, jedan od njegovih glavnih stupova potpore, opetovano su pitanja rodnog identiteta prikazivali kao ekscese liberalne ideologije Zapada.

Wagnerov plaćenik otkrio šta se dešavalo u pobuni protiv Putina: 'Nema dogovora, ovo je naše'

"Želimo li zaista da se djeci u našim školama od najranijih razreda nameću perverzije koje vode do degeneracije i izumiranja", rekao je Putin u septembru. 

Djeca se "treniraju da misle da navodno postoji još spolova osim muškog i ženskog, i predlaže se da imaju operaciju spola", kazao je Putin. "Za Rusiju je to neprihvatljivo", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak