Vladimir Putin upravo povukao potez kakav se ne pamti od Hladnog rata

7
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin upravo povukao potez kakav se ne pamti od Hladnog rata

Proračunski rashodi Rusije za vojsku u 2025. godini dosegnut će historijsku razinu kakva se ne pamti od vremena Hladnog rata.

Naime, i ove će godine, unatoč najavama da se to neće dogoditi, Moskva povećati proračunska izdvajanja za "odbranu", kako se navodi u režimskim medijima, za više od 25 posto u odnosu na prošlogodišnji proračun, a i sam ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su "odbrambene stavke" u proračunu za 2025. s projekcijom do 2027. "prioritet".

Ruski prorežimski mediji najmanje pišu o tim "vojnim stavkama" i spominju ih tek usput, a detaljno navode potrošnju za socijalne stavke te pogotovo izdvajanja za sudionike i nastradale u ratnim djelovanjima u Ukrajini, poput pomoći za obitelji.

Završni skup Mirze Selimbegovića: Moja vrata će biti otvorena za sve građane, pobjeda je sigurna

No, kako navodi istraživački portal The Bell, izdvajanja za vojsku bit će veća od 145 milijardi dolara, što možda na prvi pogled nije sumanut iznos, ali to znači da će za ratne potrebe biti izdvojeno 41 posto proračunskih sredstava ili 6,31 posto ruskog BDP-a.

Ruski ekonomist Aleksandar Kolandr za neovisni je portal Meduza rekao da na tih više od šest posto BDP-a treba dodati još 3,5 do četiri posto izdvajanja za ostale "vojno-obavještajno-policijske" potrebe, kao što su Rosgvardija, razne plaćeničke i paravojne jedinice, svih pet obavještajnih službi te razne policijske snage.

"Tako dođemo do toga da se za potrebe tzv. obrane i sve što se pod tim podrazumijeva u zemlji koja je u ratu troši više od deset posto BDP-a", ističe Kolandr.

Usporedbe radi, ukrajinski proračun za vojsku trebao bi u 2025. godini biti oko 55 milijardi dolara. Ovo su za Rusiju rekordna proračunska izdvajanja za vojsku, koja neovisni ruski mediji već nazivaju "najmilitantnijim" proračunom od raspada SSSR-a.

Doduše, malo je manji nego u vrijeme hladnog rata kada je počela završna utrka u naoružanju koja je, uz intervenciju u Afganistanu, ekonomski te na kraju i politički dokrajčila SSSR. No, to je još uvijek manje od vojnih proračuna Izraela ili Saudijske Arabije. Ipak, zbog tako velikog vojnog izdvajanja u proračunu će biti zakinuta mnoga druga područja, u prvom redu socijalna davanja te za kulturu, obrazovanje i zdravstvo.

Njemačka vlada poručila: "Ne plaše nas Putinove prijetnje"

Neovisni ruski portal na engleskom jeziku Moscow Times navodi da bi problem za proračun mogla biti i "kriva" procjena cijene barela nafte.

Naime, u Kremlju su procijenili srednju cijenu za svoju naftu u gabaritima 70 dolara za barel, a procjene zapadnih analitičara su na razini od 60-ak dolara, pa se navodi da bi proračun za 2025. godinu već u startu mogao imati rupu.

Ova vojna sredstva ne obuhvaćaju i nekoliko milijardi za, kako se navodi, "obnovu" anektiranih područja Ukrajine. Takva velika proračunska "osnovica" za odbranu izazvana je velikim troškovima rata u Ukrajini jer najveći dio ide na oružje te dobar dio na uvoz oružja ili komponenti za njegovu izradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak