Veliki tehnološki kvar širom svijeta: U problemu aerodromi, banke, medijske kuće

1
Radiosarajevo.ba
Veliki tehnološki kvar širom svijeta: U problemu aerodromi, banke, medijske kuće

Velik broj institucija širom svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i zračne prijevoznike, ima problema nakon što ih je pogodio masovni tehnološki kvar.

Na aerodromu u Sydneyju prizemljeni su letovi, u supermarketima su haosi na kasama, a televizijske su mreže u problemima jer grafika i računala ne rade.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila pogođena ovim velikim kvarom, nekoliko zračnih prijevoznika u SAD-u također je izvijestilo da su zbog tehničkih problema morali odgoditi ili otkazati letove.

Usvojen Budžet BiH za 2024. godinu

Uzrok prekida rada zasad još nije jasan, no mnogi ga povezuju s operativnim sistemima za rad računala Microsoft.

Na aerodromu Sydney su nestale informacije o odlascima i dolascima letova. Niskobudžetni prijevoznik Jetstar je u svom saopćenju putnicima rekao da zbog problema s Microsoftom nisu mogli prijaviti putnike niti ih ukrcati na svoje letove.

Potpuna obustava letova na snazi je i za kompaniju Virgin Australia.

Na društvenim mrežama mnogi prijavljuju ogromne redove u trgovinama nakon pada sistema plaćanja.

Web stranica Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska kompanija Telstra, Google i drugi.

Službeno ažuriranje usluge Microsoft 365 objavljeno ranije na X-u kaže da istražuju problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365.

Australski nadzornik kibernetičke sigurnosti je saopćio da nema informacija koje bi upućivale na to da se radi o incidentu kibernetičke sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak