Uragan Kirk se približava Europi: Ovim zemljama prijete snažni vjetrovi i obilna kiša

0
Radiosarajevo.ba
Uragan Kirk se približava Europi: Ovim zemljama prijete snažni vjetrovi i obilna kiša

Uragan Kirk, koji je na svom vrhuncu dosegao kategoriju 4 s maksimalnim brzinama vjetra od 145 mph (oko 233 km/h), kreće se prema Europi. Očekuje se da će do ponedjeljka biti degradiran na kategoriju 1 dok napušta tople vode Atlantika.

Kirk će u sljedećih nekoliko dana proći kroz proces ekstratropske tranzicije, gubeći status uragana do trenutka kada stigne do europskih obala u utorak ili srijedu. Iako meteorološki modeli još uvijek imaju određene nesigurnosti oko tačne putanje, predviđa se da će se Kirk kretati preko sjeverne Europe.

Najjači vjetrovi i obilne kišne padaline očekuju se u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i sjevernoj Njemačkoj, dok bi najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva mogli također osjetiti utjecaj jakih kiša ako se sistem pomakne prema sjeveru.

Javnost uvjeravana u suprotno: Inspektorat navodno nije zatvorio gradilište hidroelektrane na Uni

Osim Kirka, u Atlantskom okeanu je i dalje prisutna snažna aktivnost uragana. Uragan Leslie, smješten u središnjem Atlantiku, unaprijeđen je u kategoriju 1 s maksimalnim vjetrovima od 90 mph (oko 145 km/h). Međutim, očekuje se da će Leslie do utorka biti degradiran na tropsku oluju i da neće doći u kontakt s kopnom.

Također, u Meksičkom zaljevu zabilježena je tropska smetnja koja je dobila ime Milton i nedavno je unaprijeđena u tropsku oluju, postajući 13. tropska oluja ove sezone. Milton bi mogao postati snažan uragan dok se kreće prema Floridi u sljedećih nekoliko dana, uz mogućnost jakih vjetrova, obilnih kiša i opasnih plimnih valova duž zapadne obale Floride. Ova situacija dolazi samo sedmicu dana nakon što je uragan Helene prouzročio značajne gubitke i štetu u nekoliko američkih država.

U Južnoj Americi, suša predstavlja ozbiljnu krizu u mnogim regijama, uz opsežne šumske požare u Brazilu. Razine vode u rijeci Amazon pale su na najnižu razinu u posljednjih 120 godina, dosegnuvši 12,66 metara, dok je prosječna razina 21 metar. Očekuje se daljnji pad razine vode u narednim sedmicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak