Umro slavni pisac Phillip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade

Radiosarajevo.ba
Umro slavni pisac Phillip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade

Slavni američki pisac Philip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman "Američka pastorala", umro je u utorak u dobi od 85 godina, objavio je CNN.

Rođen 1933. u Newarku u New Jerseyu u porodici američkih Jevreja srednje klase porijeklom iz Galicije,

U svojim djelima čestoje  tematizirao neuroze i opsesije jevrejskih intelektualaca u SAD. Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a decenijama se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Diplomirao je književnost na Univerzitetu u Chicagu, te je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više univerziteta u SAD-u.

Pažnju javnosti privukao je zbirkom priča "Zbogom, Columbus" 1959. godine, a svjetski uspjeh postigao je romanom "Portnoyeva boljka" deset godina kasnije.

Ostali važniji romani su mu "Pisac iz sjene", "Oslobođeni Zuckerman" i "Sabbathovo kazalište", te epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovici 20- stoljeća "Američka pastorala", "Udala sam se za komunista" i "Tragovi na duši".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak