Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."

1
Radiosarajevo.ba
Ukrajini napokon stižu avioni F-16, ali postoji problem: "Bit će potrebne godine..."

Napokon je došao kraj čekanju dugoočekivanom transferu doniranih F-16 Vipera u Ukrajinu. Očekuje se da će biti operativni tokom ovog ljeta, tvrde američki, danski i nizozemski dužnosnici, javlja portal The Warzone.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da je započeo transfer aviona koji dolaze iz Danske i Nizozemske", rekao je na NATO samitu američki državni sekretar Antony Blinken.

"Ti će avioni ovog ljeta letjeti nebom Ukrajine kako bi se još učinkovitije branili od ruske agresije".

Vlast predložila promjene u imenovanjima pri Ustavnom sudu, opozicija: 'Vi ste pravni laici'

Američki predsjednik Joe Biden, nizozemski premijer Dick Schoof i danska premijerka Mette Frederiksen dali su zajedničku izjavu o avionima F-16 u srijedu. Oni su osigurani u okviru Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu.

"Mi, su-čelnici Koalicije sposobnosti zračnih snaga za Ukrajinu, radili smo na davanju operativnih borbenih aviona F-16 Ukrajini", stoji u saopćenju.

"Proces prijenosa ovih F-16 sada je u toku, a Ukrajina će letjeti s operativnim F-16 ovog ljeta. Trenutno ne možemo dati dodatne pojedinosti zbog operativnih sigurnosnih pitanja.

Troje čelnika također su izrazili zahvalnost Belgiji i Norveškoj što su se obavezale osigurati daljnje avione, te ostalim članovima Koalicije sposobnosti zračnih snaga na njihovoj potpori.

Koalicija je, kažu, posvećena daljnjem jačanju ukrajinskih zračnih sposobnosti, što će uključivati ​​eskadrile modernih višenamjenskih aviona četvrte generacije F-16. Koalicija namjerava podržati njihovu održivost i naoružanje, kao i daljnju obuku za pilote kako bi se poboljšala operativna učinkovitost.

Nakon mjeseci rasprave o tome treba li Ukrajini dati F-16, odluka je pala u augustu 2023. kada su Danska i Nizozemska službeno obećale Ukrajini desetke Vipera. No, problem za Ukrajinu jest nedostatak obučenih pilota, piše Kyiv Post, prenosi Jutarnji.hr.

"Ukrajinske zračne snage uskoro će dobiti otprilike 60 aviona, a imamo samo između 15 i 20 pilota obučenih za rad na njima. Da bi se povećala učinkovitost flote, za taj broj aviona trebalo bi nam 90-120 pilota", naveli su.

Trebat će godine da ukrajinski piloti F-16 postanu vrlo vješti u svemu što Viper nudi, uključujući izvršavanje složenih misija zajedno s manje iskusnim borbenim pilotima. Iako će F-16 biti važan faktor kada stignu, dug je put da se iz njih izvuče maksimum, zaključuje The Warzone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak