Ugledni islamski teolog izdat će fetvu protiv terorizma

Radiosarajevo.ba
Ugledni islamski teolog izdat će fetvu protiv terorizma

Foto: Getty

Dr Tahir ul-Qadri iz Pakistana, osnivač pokreta Minhaj ul-Quran International, u dokumentu od 600 stranica osuđuje terorističke činove i samoubilačka bombardiranja navodeći da za njih nema nikakve podloge u islamskoj vjeri.

Ugledni 59-godišnji pakistanski teolog uskoro će objaviti fetvu, edikt koji objavljuju učeni muslimanski vjerski stručnjaci, kojom će osuditi terorističke činove i objasniti da su oni u suprotnosti s temeljnim načelima muslimanske vjere.

Kako kaže dr. Tahir ul-Qadri iz Lahorea u Pakistanu, njegova presuda (fetva) potpuno ruši nasilnu teologiju Al-Qa'ide i tu organizaciju opisuje kao "staro zlo s novim imenom" naglašavajući da islam zabranjuje masakriranje nedužnih i samoubilačka bombardiranja. Organizacija koju je dr. Quadri osnovao, Minhaj ul-Quran International, slijedi učenje Quadrijeva učitelja, velikoga sufijskog sveca Tahira Allauddina al-Baghdadija i cilj joj je uspostava jedinstva i razumijevanja među zajednicama te obrazovanje mladih u klasičnom islamskom stilu za promicanje mira. Međunarodnim ciljevima te organizacije pomaže veliki ugled njezina osnivača koji tečno govori urdu, punjabi, engleski, arapski, perzijski i hindu.

Shahid Mursaleen, glasnogovornik Minhaj-ul-Qurana za Veliku Britaniju, ističe kako je fetva dr. Quadrija vrlo oštro sročena i da će "unijeti dvojbu u umove potencijalnih bombaša samoubojica".

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak