Udružuju se evropski desničari

Radiosarajevo.ba
Udružuju se evropski desničari

Pet ekstremno desničarskih evropskih partija formiralo je u Mađarskoj Savez nacionalnih evropskih pokreta sa ciljem da se suprotstave Evropskoj uniji.

Na skupu u Budimpešti, gdje je Savez formiran, učestvovali su predstavnici stranaka ekstremne desnice iz Mađarske - Jobik, Francuske - Nacionalni fronta, Belgije - Nacionalni front, Italije - Fiama Tricolore i Švedske - Nacionalna demokratska partija.

U saopštenju Jobika navodi se da novi Savez ima namjeru da "zaštiti Evropu od vjerskog, političkog, ekonomskog i finansijskog imperijalizma". "Savez će postati zvanična evropska partija i biće registrovan u Belgiji ili Strasbourgu", rekao je potpredsjednik Jobika i evropski parlamentarac Zoltan Balszko.

U saopštenju se kaže da su u toku pregovori sa Britanskom nacionalnom partijom i strankama iste ideologije u Austriji, Španiji i Portugalu o priključenju novoformiranom Savezu. Mađarski Jobik, poznat po otvorenoj antisemitskoj i antiromskoj retorici, na junskim evropskim izborima osvojio je 14,7 posto glasova i ima tri člana u Evropskom parlamentu.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak