U tajnim američkim dokumentima koje je objavio Pentagon spominje se i Hrvatska

0
Radiosarajevo.ba
U tajnim američkim dokumentima koje je objavio Pentagon spominje se i Hrvatska

Tajni američki dokumenti Pentagona, koji su objavljeni u javnosti prvi put na komunikacijskoj mreži Discord, donijeli su novu sliku o ratu u Ukrajini.

"Evropa ima specijalne jedinice na terenu u Ukrajini. Poljska i Slovenija osiguravaju gotovo polovinu tenkova koji se isporučuju Kijevu. A Mađarska možda pušta oružje kroz svoj zračni prostor", su samo neki od upečatljivih detalja o europskom sudjelovanju u ratu iz dokumenta na 53 stranice, nastalom na temelju curenja informacija iz američke vojne obavještajne službe.

Iz dokumenata se može spoznati ponešto i o europskim ratnim naporima. Datoteke koje su procurile nude uvid u sve, od grupe specijalnih snaga u Ukrajini kojom dominira Ujedinjeno Kraljevstvo do toga kako i kada Francuska i Španjolska šalju ključni raketni sistem na bojno polje.

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike.

Politico nije neovisno provjerio dokumente i postoje naznake da su neke od procurjelih stranica krivotvorene. No, SAD su priznale proboj obavještajnih podataka i uhapsile osumnjičenog u četvrtak.

Procurili tajni američki i NATO planovi za Ukrajinu: Pentagon istražuje slučaj

Evropa ima svoje jedinice na terenu

Prema dokumentima, u Ukrajini djeluje evropska grupa specijalnih snaga - barem od 23. marta. Ujedinjeno Kraljevstvo dominira kontingentom "SAD/NATO" od 97 ljudi s 50 pripadnika svojih specijalnih snaga.

U skupini je i 17 osoba iz Latvije, 15 iz Francuske i jedna iz Nizozemske. Tu je i 14 Amerikanaca.

Očekivano, nacionalne vlade su uglavnom šutjele o ovoj temi. Britanci su odbili komentirati, dok je Bijela kuća priznala da postoji "mala američka vojna prisutnost" u američkom veleposlanstvu u Ukrajini, naglašavajući da se trupe "ne bore na bojnom polju". Ostale navedene zemlje nisu odgovorile na zahtjev za komentarom, prenosi index.

Objavljen snimak: Uhapšen mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona

Spominje se i Hrvatska

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu "kroz mađarski zračni prostor".

Tajni dokumenti otkrili: Loša komunikacija skoro dovela do Trećeg svjetskog rata

Ako je tačna, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njeno nebo, već je u suprotnosti s medijskim izvješćima koja kazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske.

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak