U rumunskoj bolnici umrlo 17 pacijenata za četiri dana: Ljekari su optuženi da im nisu dali lijekove

2
Radiosarajevo.ba
U rumunskoj bolnici umrlo 17 pacijenata za četiri dana: Ljekari su optuženi da im nisu dali lijekove

Rumunski tužioci uhapsili su dvojicu bolničkih ljekara za koje sumnjaju da su ubili pacijenta uskraćivanjem ključnih lijekova za snižavanje krvnog pritiska, rekli su danas, 7. augusta, u okviru šire istrage smrti 17 osoba.

Zaposlenik bolnice Sveti Pantelejmon u glavnom gradu Bukureštu javno je upozorio u aprilu da je 17 ljudi umrlo tokom četiri dana na intenzivnoj njezi nakon što im je uskraćen lijek.

U to su vrijeme ministarstvo zdravstva i udruženje ljekara rekli da je veliki broj smrtnih slučajeva anomalija i da ne mogu pronaći dokaze o krivici ljekara. Tužioci su otvorili kriminalističku istragu te su danas pritvorili dvojicu ljekara zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo vezano uz smrt 54-godišnjeg pacijenta, piše Hina

Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

Istraga je u toku, a privedena je i medicinska sestra jer je navodno lagala u svom iskazu. Dvojica ljekara "isplanirala su i provela plan da naglo smanje dozu noradrenalina, osnovnog lijeka za održavanje krvnog pritiska na intenzivnoj njezi, kako bi izazvali smrt pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega, a za koje su mislili da ne treba držati na životu", rekli su tužioci u izjavi.

Rumunjski zdravstveni sistem, jedan od najslabije razvijenih u Evropskoj uniji, opterećen je korupcijom, politiziranim upravljanjem i neuspjelim nadzorom. Država je u zadnja tri desetljeća izgradila jednu bolnicu, za zdravstvo izdvaja najmanje u EU, a deseci hiljada ljekara i medicinskih sestara su emigrirali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak