U Njemačkoj smanjeni porezi od 1. januara

Radiosarajevo.ba
U Njemačkoj smanjeni porezi od 1. januara


Nova njemačka vlada smanjit će od 1. januara porodične poreze i poreze preduzećima, objavila je u subotu kancelarka Angela Merkel, predočavajući svoj program koji je usvojen zajedno s njenim liberalnim partnerima.

"Radi se o porodičnom smanjenju poreza, reformi poreza preduzećima i porezu na nasljeđe", kazala je Merkel na konferenciji za štampu održanoj zajedno sa šefom liberala Guidom Westerwelleom, budućim ministrom vanjskih poslova.

Smanjenja će uslijediti od 1. januara 2010., precizirala je ona.

"U drugoj etapi bit će reformiran fiskalni režim, počev od 2011., kako bi se pojednostavio i napravio pravednijim", kazao je Westerwelle, čije je to i bilo izborno obećanje, javljaju agencije.

Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta, trebao bi u srijedu ponovo imenovati Angelu Merkel za kancelarku a njeni ministri treba da polože zakletvu.

Merkel još nije predočila svoj kabinet, ali se prema informacijama iz štampe već naslućuje podjela ministarskih mjesta.

Za sada je izvijesno da će Wolfgang Schaumluble (67), veteran konzervativne stranke, biti ministar finansija u novoj njemačkoj vladi.  Ministar unutarnjih poslova u dosadašnjoj vladi, Schauumlble, prikovan za invalidska kolica od jednog napada na njega 1990, bit će jedini ministar zajedno s kancelarkom koji će imati pravo veta.

"On ima moje povjerenje", kazala je Merkel, na pitanje novinara o aferi crnih kasa konzervativne stranke CDU-a, koja je posebno uprljala ime Schaublea početkom 2000. godine, javljaju svjetske agencije

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak