Praznovjerni Napolitanci šokirani, krv San Gennara nije potekla

3
Radiosarajevo.ba
Praznovjerni Napolitanci šokirani, krv San Gennara nije potekla

Srijeda nije bio dobar dan za praznovjerne Napolitance.

Naime, krv San Gennara, zaštitnika Napulja, nije uspjela poteći uprkos dva kruga molitve vjernika, što neki u južnom talijanskom gradu vide kao predznak loših stvari koje dolaze.

Bočica s osušenom krvlju mučenika iz četvrtog stoljeća stavlja se na javnu izložbu tri puta godišnje u gradskoj katedrali i vjernici se mole za njezino ukapljivanje, poznato kao "Čudo San Gennara", piše reuters.com.

To se nije dogodilo u srijedu unatoč satima molitve ujutro i posebnoj misi popodne. Manje ljudi nego što je normalno bilo je dopušteno ući u katedralu zbog ograničenja koronavirusa.

Naučnici kažu da se čini da je tvar unutar zatvorene bočice suha krv, ali ne mogu objasniti zašto se ponekad pretvori u tekućinu, a ponekad ne.

Napuljci postaju posebno nervozni ako se krv ne ukapljuje na svečev blagdan, 19. septembra, ali manje tokom preostala dva dana bočica se iznosi na javno poštovanje - u subotu prije prve nedjelje u maju i 16. decembra

Kad se 19. septembra 1980. krv nije uspjela ukapiti, snažni potres pogodio je južnu Italiju dva mjeseca kasnije, usmrtivši više od 3000 ljudi.

U srijedu je gradski kardinal Crescenzio Sepe poručio vjernicima da ne budu pretjerano zabrinuti. "Ako se nešto treba rastopiti, to su srca ljudi", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak