Turska: U poplavama 31 mrtvih (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Turska: U poplavama 31 mrtvih (VIDEO)

Najmanje 31 osoba je poginula u sjeveroistočnoj Turskoj u najačim poplavama u poljednjih 80 godina koje su izazvale jake kiše. Jedan dio Istanbula je pod vodom nakon što su dvije rijeke probile nasipe.

U srijedu je dva metra visok talas nosio kamione i automobile ulicama Istanbula. Mnoge ljude poplava je zatekla na ulicama rano ujutro dok su išli na posao.

Poplava je najviše pogodila niže diijelove u zapadnom evropskom dijelu grada. Stotine domova je oštećeno, mnoge ulice su neprohodne uključujući i nekoliko graničnih prelaza prema Grčkoj i Turskoj.

Turske vlasti su priznale da je loša izgradnja infrastrukture takođe doprinijela da tako veliki poplavni talas prodre u gradsku zonu. Takođe i nelegalna izdragnja u koritima rijeka je povećala katastrofu. Jer, zbog neadekvatne drenaže voda nije mogla da otiče ka moru.

Zamjenik gradonačelnika Istanbula je rekao da za posljednjih 80 godina ovakve katastrofalne poplave nisu pogodile Istanbul. Turski ministar unutrašnjih poslova Bešir Atalaj strahuje da broj žrtava može da bude i veći kada se voda bude povukla i kada se bude imao uvid u stvarno stanje. Vlasti u Istanbulu su pokrenule veliku akciju spasavanja, ali vremenski uslovi im neće ići na ruku sve do vikenda.


http://www.youtube.com/watch?v=IHNqa7MoMhI


dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak