Trojica Amerikanaca osuđena na smrtnu kaznu zbog pokušaja državnog udara

2
Radiosarajevo.ba
Trojica Amerikanaca osuđena na smrtnu kaznu zbog pokušaja državnog udara

Vojni sud u Kongu izrekao je u petak smrtne kazne za 37 osoba, uključujući tri Amerikanca, nakon što su osuđeni za sudjelovanje u pokušaju državnog udara.

Optuženi, među kojima su pored domaćih državljana bili i Britanac, Belgijanac i Kanađanin, imaju pet dana da ulože žalbu na presudu koja uključuje optužbe za pokušaj državnog udara, terorizam i kriminalno udruživanje. Četrnaest osoba je oslobođeno optužbi na suđenju koje je počelo u junu.

Sud je osudio 37 optuženih i izrekao "najstrožu kaznu, onu smrtnu", kako je presudio predsjedavajući sudija, potpukovnik Freddy Ehuma, na javnom vojnom suđenju koje je prenošeno uživo na televiziji.

Pogledajte snimak jednog običnog dana u Sarajevu iz 1939. godine

Advokat Richard Bondo, koji je branio šest stranaca, izjavio je da osporava mogućnost izricanja smrtne kazne u Kongu, uprkos njenom ponovnom uvođenju početkom ove godine, i dodao da su njegovi klijenti imali neadekvatne prevodioce tokom istrage. "Ovo ćemo osporiti na žalbi," rekao je Bondo.

Tokom neuspjelog pokušaja državnog udara u maju, koji je predvodio malo poznati opozicioni lider Christian Malanga, poginulo je šest osoba. Malanga je smrtno pogođen dok je pružao otpor hapšenju, ubrzo nakon što je uživo prenosio napad na svoje društvene mreže, saopćila je kongoleška vojska.

Šokantne scene na ulicama Kinšase: 'Pogledajte koga smo uhvatili, sada moli za život!

Christian Malanga, 21-godišnji sin Marcel Malanga, koji je američki državljanin, i dvojica drugih Amerikanaca osuđeni su za napad.

Njegova majka, Brittney Sawyer, izjavila je da je njen sin nevina žrtva i da je samo slijedio svog oca, koji je sebe smatrao predsjednikom sjenovite vlade u egzilu.

Tokom mjeseci nakon hapšenja njenog sina, Sawyer je odbila brojne zahtjeve za intervju i usmjerila svoju energiju na prikupljanje sredstava za slanje novca za hranu, higijenske proizvode i krevet. Rekla je da njen sin spava na podu ćelije i da boluje od bolesti jetre.

Ostali Amerikanci su Tyler Thompson Jr., koji je otputovao u Afriku iz Utaha s mlađim Malangom za šta je njegova porodica vjerovala da je odmor, i Benjamin Reuben Zalman-Polun, 36, za kojeg se izvještava da je poznavao Christiana Malangu preko kompanije za vađenje zlata.

Kompanija je osnovana u Mozambiku 2022. godine, prema zvaničnom časopisu koji je objavila vlada Mozambika, i izvještaju newslettera Africa Intelligence.

Benjamin Reuben Zalman-Polun, Marcel Malanga i Tyler Thompson, američki državljani koji su zajedno s grupom od oko 50 drugih ljudi se našli na sudu za pokušaj državnog udara u Kongu.

Portparol američkog State Departmenta, Matthew Miller, rekao je novinarima u Washingtonu u petak da je savezni vladin aparat svjestan presude. Ministarstvo nije proglasilo trojicu Amerikanaca nepošteno zatvorenima, što čini malo vjerovatnim da će američki zvaničnici pokušati pregovarati o njihovom povratku. "Razumijemo da pravni postupak u DRC-u omogućava optuženima da ulože žalbu na odluku suda," rekao je Miller. "Osoblje ambasade prisustvuje tim postupcima dok prolaze kroz proces. Nastavit ćemo pratiti postupke i razvoj situacije."

Thompsonova porodica tvrdi da nije imao nikakvo saznanje o namjerama starijeg Malange, da nije imao planove za političku aktivnost i da nije planirao ući u Kongo. On i Malangeovi su trebali putovati samo u Južnu Afriku i Esvatini, rekla je njegova maćeha, Miranda Thompson, u maju.

Thompsonovi su radili s advokatom u njihovoj matičnoj državi Utah kako bi potakli američke zvaničnike da intervenišu. Senatori iz Utaha, Mitt Romney i Mike Lee, nisu javno pozvali američku vladu da se zalaže za oslobađanje Amerikanaca. "Moje misli su s porodicama tokom ovog teškog vremena. Nastavićemo raditi s State Departmentom kako bismo primali najnovije informacije o ovom slučaju," rekao je Lee u petak.

"Situacija je izuzetno teška i zastrašujuća za uključene porodice," izjavili su iz ureda Romney. "Naš ured je dosljedno komunicirao s State Departmentom i nastavit će to činiti."

Prošlog mjeseca, vojni tužilac, potpukovnik Innocent Radjabu, pozvao je sudije da osude sve optužene na smrt, osim jednog koji pati od "psiholoških problema."

Početkom ove godine, Kongo je ponovo uveo smrtnu kaznu, ukidajući moratorijum koji je trajao više od dva desetljeća, dok vlasti nastoje suzbiti nasilje i napade militanata u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak