Tresao mreže, sada vodi državu: George Weah novi predsjednik Liberije

Radiosarajevo.ba
Tresao mreže, sada vodi državu: George Weah novi predsjednik Liberije
George Weah, čuveni golgeter, obilježio je jednu epohu u dresu Milana, a sada je na novom zadatku. Nekada odlični napadač postao je novi predsjednik Liberije.

On je u borbi sa dosadšnjim potpredsednikom Josephom Boakaijem ubjedljivo trijumfovao, osvojivši većinu u 12 od 15 okruga ove afričke države, čime je postao 25. liberijski predsednik.

"Izuzetno sam zahvalan mojoj porodici, prijateljima i lojalnim pristalicama koji su pomogli da pobijedim u ovoj veoma dugoj kampanji. Sa dubokim emocijama izražavam veliku zahvalnost narodu Liberije koji me je počastvovao svojim glasovima. Velika je ovo nada", poručio je 51-godišnji Weah putem Twittera.

Za ove izbore se govorilo da su presudni za sudbinu Liberije. Oni su treći poslije krvavog građanskog rata koji je 2003. godine razorio zemlju.


Tokom bogate fudbalske karijere ovaj George Weah je igrao i za Monaco, PSG, Milan, Chelsea, Manchester City i Olympique Marseille.

Sa Milanom je osvojio dvije titule, sa Cheslea FA kup, sa PSG-om šampionski pehar, dva Kupa i jedan Liga kup Francuske, dok je sa Monacom osvojio Kup. Bio je zvanično najbolji fudbaler svijeta 1995. godine, najbolji strijelac Lige šampiona u sezoni 1994/1995, triput je biran za najboljeg fudbalera Afrike, a triput i u idealni tim svijeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak