Toplotni val u Maroku usmrtio 21 osobu

0
Fena
Toplotni val u Maroku usmrtio 21 osobu

Toplotni val u Maroku usmrtio je najmanje 21 osobu u razdoblju od 24 sata u centralnom gradu Beni Mellalu, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Odjel za meteorologiju saopćio je da su visoke temperature zahvatile veći dio sjevernoafričke zemlje od ponedjeljka do srijede, dosežući 48 stepeni u nekim područjima.

U Beni Mellalu, "većina smrtnih slučajeva uključivala je osobe koje pate od hroničnih bolesti i starije osobe, s visokim temperaturama koje su pridonijele pogoršanju njihovog zdravstvenog stanja", navodi u saopćenju regionalna uprava za zdravstvo.

Vojin Mijatović: "Ovaj put neću biti kandidat na izborima"

Maroko je pretrpio šestu uzastopnu godinu suše i rekordne vrućine ove zime, a januar je bio najtopliji u zemlji od 1940., navodi meteorološki zavod, koji je zabilježio temperature koje su se u nekim mjestima približavale 37 stepeni.

Rastuće temperature i dugotrajna suša, koje su smanjile vodostaje, prijetnja su vitalnom poljoprivrednom sektoru.

Isparavanje vode dostiglo je 1,5 miliona kubnih metara dnevno, izjavio je krajem juna ministar vodoopskrbe Nizar Baraka.

Rekordna temperatura u Maroku – 50,4 stepeni - izmjerena je u augustu prošle godine u Agadiru, na jugu zemlje.

Naučnici su povezali klimatske promjene s dugotrajnijim, jačim i češćim ekstremnim vremenskim uvjetima , uključujući toplotne valove, piše AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak