Svjetski poznati 'ruski špijun' pronađen mrtav u Norveškoj

2
Radiosarajevo.ba
Svjetski poznati 'ruski špijun' pronađen mrtav u Norveškoj

Hvaldimir, beluga kit koji je privukao pažnju javnosti od 2019. godine nakon što je viđen s remenom koji je očigledno bio dizajniran za kameru, pronađen je mrtav u Norveškoj, prema nevladinoj organizaciji posvećenoj njegovoj zaštiti.

Sebastian Strand, morski biolog i osnivač nevladine organizacije Marine Mind sa sjedištem u Norveškoj, izjavio je da je vidio mrtvog kita kako pluta blizu Risavika u jugozapadnoj Norveškoj, javlja New York Times u subotum 31. augusta.

Strand je napomenuo da uzrok smrti kita još uvijek nije jasan i izvijestio da su oko njega bile oznake koje su mogle biti uzrokovane pticama ili drugim morskim stvorenjima.

U večernjim satima došlo do požara u Sarajevu

Godine 2019. Hvaldimir je viđen kako pliva uz obalu sjeverne Norveške s posebnim uređajem pričvršćenim na sebi, koji je očigledno bio dizajniran za držanje kamere, i ubrzo je postao svjetski poznat kao "špijunski" kit.

Zbog spekulacija da je možda bio obučen kao "špijun" od strane Rusije, kit je dobio nadimak Hvaldimir, kombinacija norveške riječi za kita, "hval," i imena Vladimir.

Norveški zvaničnici su napomenuli da je uređaj pričvršćen za uhvaćenog morskog sisavca izgledao kao da je posebno dizajniran i imao je nosače za GoPro kamere s obe strane životinje.

Također su rekli da su kopče na uređaju bile označene s "St. Petersburg," što doprinosi teoriji da je Hvaldimir došao iz regije Murmansk u Rusiji i da je bio obučen od strane ruske mornarice, javlja AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak