Švedska preuzima EU kormilo

Radiosarajevo.ba
Švedska preuzima EU kormilo


Švedska danas od Češke preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Za narednih šest mjeseci, najavljuje podršku pridruživanju zapadnog Balkana EU i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona.

Šestomjesečno predsjedavanje Švedska počinje s novim sazivom Evropskog parlamenta koji je konstituisan nakon izbora u junu, a na jesen je očekuje i formiranje Evropske komisije.

Zbog toga će, kako je najavljeno, izvještaj Evropske komisije o napredovanju zemalja u pridruživanju EU biti objavljen već u oktobru umjesto u novembru.

Jedan od izazova koji očekuje Švedsku tokom predsjedavanja jeste i proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, od koga zavisi dalja reforma evropskih institucija.

U Irskoj, koja je na prvom referendumu 2006. godine odbacila taj sporazuma, u oktobru će biti organizovan novi referendum o tome, pošto je EU toj zemlji ispunila određene zahtjeve.

Na planu pridruživanja zapadnog Balkana EU, Švedska smatra da je bitno da se cio region "pokrene naprijed" u pridruživanju, ali da se zemlje regiona neće kretati istom brzinom već na osnovu ispunjenih kriterijuma.

Švedska se zalaže za ukidanje viza za građane zapadnog Balakana, a odluka o tome se očekuje do kraja njenog predsjedavanja EU, pošto preporuku Evropske komisije, koja se očekuje u julu, pojedinačno odobre članice EU.

Najveću promjenu u politici prema zapadnom Balkanu predstavlja stav Švedske da je granični spor između Hrvatske i Slovenije, zbog koga su hrvatski pristupni pregovori sa EU blokirani, bilateralno pitanje u koje se, kao predsjedavajuća EU, neće miješati.

Glavni prioriteti predsjedavanja Švedske EU su rješavanje ekonomske i finansijske krize u svijetu, borba protiv klimatskih promjena, saradnja pravosuđa u EU, strategija za baltički region i proces proširenja.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak