Strašni prizori: Na obali Škotske nasukalo se i uginulo 77 kitova

0
Radiosarajevo.ba
Strašni prizori: Na obali Škotske nasukalo se i uginulo 77 kitova

U Škotskoj se na obalu u Orkneyju nasukalo 77 kitova. Jedno je to od najvećih masovnih nasukavanja posljednjih decenija.

Britanski ronionci Marine Life Rescue (BDMLR) ustanovili su da je 12 životinja na plaži Tresness na otoku Sanday još uvijek bilo živo u trenutku nasukavanja. Ali, eutanazirani su nakon što ih spasioci nisu uspjeli vratiti u more. Stručnjaci kažu da je prerano za znati šta je uzrokovalo nasukavanje.

Najveće nasukavanje u Škotskoj od 1995. godine

Inače, riječ je o najvećem nasukavanju u Škotskoj od 1995. godine, uprkos tome što su posljednjih godina viđena neka sličnih razmjera. Prema Prirodoslovnom muzeju Velike Britanije najveće nasukavanje dogodilo se 1927. godine kada je uginulo 126 kitova.

Austrija: Radnika iz BiH oplata udarila u glavu, prevezen u bolnicu

Glasnogovornik Vijeća Orkney otoka rekao je da se vode razgovori s predstavnicima zajednice o tome kako se najbolje riješiti tijela životinja: "U prethodnim okolnostima u kojima su se kitovi nasukali na našoj obali i nakon toga umrli, pristup našeg tima za zdravlje okoliša oko odlaganja tijela bio je omogućiti prirodi da ide svojim tokom - s javnošću savjetovanom da se kloni tog područja".

"Naša procjena u ovom slučaju, s obzirom na razmjere i vjerovatne posljedice za javno zdravlje, jest da će biti potrebno poduzeti jasnije mjere, na primjer zakopati ih tamo gdje se nalaze ili ukloniti tijela na veliko grobno mjesto negdje drugdje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak