Stranka Viktora Orbana vodi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

1
Anadolija
Stranka Viktora Orbana vodi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj

Vladajuća koalicija Mađarskog građanskog saveza (Fidesz) i Hrišćansko-demokratske narodne stranke (KDNP), vodi na opštim izborima u Mađarskoj nakon 43 posto prebrojanih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Nacionalna izborna komisija, koalicija Fidesz-KDNP osvojila je 57 posto glasova, dok su za koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku, koju čini Demokratska koalicija (DK), Jobbik, Momentum, Mađarska socijalistička stranka (MSZP), Mađarska stranka zelenih (LMP) i stranka Dijalog za Mađarsku (PM) osvojili 31 posto. Ekstremno desničarska stranka Naša zemlja (Mi Hazank) osvojila je šest posto glasova i imaće zastupnike u parlamentu.

Prema trenutnim rezultatima, stranka aktuelnog premijera Viktora Orbana trebala bi dobiti 134 mandata od ukupno 199.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Nacionalna izborna komisija je navela da je izlaznost na današnjim izborima za članove Narodne skupštine Mađarske iznosila 68 posto.

Na opštim izborima i referendumu u ovoj zemlji s oko 9,7 miliona stanovnika pravo glasa imalo je oko 8,2 miliona birača.

Zajednički kandidat opozicije za premijera Peter Marki-Zay nastojao je smijeniti aktuelnog premijera Viktora Orbana, koji je na vlasti od 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak