Strah od uspona AFD-a u Njemačkoj: 'Stvaranje snažne linije odbrane od neprijatelja demokratije'

0
Radiosarajevo.ba
Strah od uspona AFD-a u Njemačkoj: 'Stvaranje snažne linije odbrane od neprijatelja demokratije'

Držeći na oku uspon desničarske Alternative za Njemačku (AfD), vodeći političari zemlje pozivaju na jačanje i zaštitu nezavisnosti Ustavnog suda.

Ministrica pravosuđa pokrajine Donja Saksonija Kathrin Wahlmann u srijedu je rekla da savezne države mogu da postanu "dodatna brana autoritarnim snagama."

Valmanova je predstavila plan kojim svaka reforma Ustavnog suda mora da prođe Bundesrat, dom pokrajina nemačkog parlamenta.

Priznanje "100 najvećih" za poslovne rezultate: Coca-Cola 1. u djelatnosti po prihodu

Za razliku od Bundestaga, koji se popunjava predstavnicima izabranim u nacionalnim izborima, Bundesrat popunjavaju pokrajine, prema snazi partija u njihovim parlamentima.

Postavljanje Bundesrata, dakle pokrajina, između Bundestaga i Vrhovnog suda "stvoriće snažnu liniju odbrane u borbi protiv neprijatelja naše demokratije." Novi prijedlog stiže brzo za dogovorom vodećih političkih partija od prošle sedmice da zaštitu Ustavnog suda utkaju u sam Ustav. Samim tim, svaka promjena zahtijeva dvotrećinsku većinu zakonodavaca.

Panika u Njemačkoj: Ekstremna desnica na putu da pobijedi na ključnim izborima kod Berlina

Sada je za to još dovoljna prosta većina.

Wahlmann je navela da njen plan osnažuje reformu koju planiraju partije.

Ona je ukazala na slučaj Poljske, gde je desničarska partija Zakon i Pravda u dva mandata uspela da progura spornu pravosudnu reformu, ocijenivši da to naglašava neophodnost čvršće zaštite ustava.

Politički centar u Njemačkoj sve zabrinutije osmatraju AfD, koja je početkom meseca pobedila na pokrajinskim izborima u Tiringiji i postala prva desničarska partija kojoj je to uspjelo od Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak