Šta se događa u Peruu: Sve više oboljelih od neuroloških bolesti - proglašeno i vanredno stanje

0
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Peruu: Sve više oboljelih od neuroloških bolesti - proglašeno i vanredno stanje

Peru je proglasio vanredno stanje u javnom zdravstvu nakon neobičnog porasta slučajeva neuroloških bolesti.

Zbog neuobičajenog porasta slučajeva Guillain-Barréovog sindroma, proglašeno je izvanredno stanje u nacionalnom zdravstvu na 90 dana.

Pogođeno je svih 25 regija te andske zemlje s ukupno oko 33 miliona stanovnika.

Federalno ministarstvo rada oštro reagira na Novalićeve tvrdnje o penzionerima

"U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do velikog porasta slučajeva, što nas prisiljava da poduzmemo mjere na državnoj razini kako bismo zaštitili zdravlje i živote stanovništva", rekao je novinarima ministar zdravstva César Vásquez.

Sve više gojaznih u Bosni i Hercegovini: Među prvima smo u Europi, a posebno zabrinjava jedna stvar

Od januara broj zaraženih popeo se na 180, a četiri su osobe već umrle. Proglašenje izvanredne zdravstvene situacije stoga omogućuje kupovinu imunoglobulina za liječenje oboljelih u sljedeće dvije godine.

Guillain-Barréov sindrom je neurološki poremećaj karakteriziran progresivnom slabošću mišića. Slabost mišića obično se pogoršava unutar dva do četiri sedmice i može utjecati na disajni sistem.

Jedan od najčešćih simptoma su trnci i slabost u ekstremitetima. Ako se bolest liječi, obično se može brzo izliječiti. Guillain-Barréov sindrom posljednjih se mjeseci više puta povezivao s vakcinacijom protiv Covid-19, pišu njemački mediji koji izvještavaju o ovoj bolesti, prenosi Fenix-magazin.de.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak