Sramotne izjave izraelskih ministara: 'Treba iseliti Palestince iz Gaze, poslati ih širom svijeta'

5
Radiosarajevo.ba

Kad je Hamas napao Izrael 7. oktobar prošle godine, svijet je bio zgrožen.

Tri mjeseca poslije, svijet je zgrožen onim što radi Izrael. Uzvraćanje Hamasu bilo je razumljivo i javnost je to prihvatila s odobravanjem, no u nekom trenutku postalo je jasno da se Izrael upušta u 'prekomjernu paljbu' kojoj nije cilj samo Hamas, nego cijeli palestinski narod na području Gaze.

O tome govori puno toga: od tromjesečnog strašnog stradanja tamošnjih civila, pa do neuvijenih izjava izraelskih dužnosnika, kao što je ona Itamara Ben-Gvira. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti pozvao je, naime, ove sedmice na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na 'poticanje' palestinskog stanovništva na iseljavanje. Prije njega sličan je poziv uputio ministar financija, desničaerski ekstremist Bezalel Smotrich, doseljenik na Zapadnu obalu, u naselje koje se prema međunarodnom pravu smatra ilegalnim.

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

"Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", izjavio je Ben-Gvir na sastanku svoje stranke, a kasnije i u objavi na društvenim mrežama, dodajući da apelira 'na premijera i ministra vanjskih poslova', jer 'ovo je prilika za razvoj projekta čiji je cilj poticanje iseljavanja stanovnika Gaze u druge zemlje diljem svijeta', a njihov odlazak 'otvorio bi put za ponovnu uspostavu židovskih naselja na palestinskom području'.

Odnosilo se to na svojevremenu odluku izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju Izraela 2005. iz Pojasa Gaze, odnosno na evakuaciju vojnika i oko osam hiljada židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze, okupiranog 1967.

Nakon Ben-Gvirovih i Smotrichevih izjava uslijedila je reakcija američkog State Departmenta prema kojoj su 'ovi komentari zapaljivi i neodgovorni', te da je 'izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, više puta rekla da ove izjave ne odražavaju stajalište izraelske vlade'. A Gaza je 'palestinska zemlja i ostat će palestinska zemlja', rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Na poziv visokih izraelskih dužnosnika da Palestinci napuste Pojas Gaze reagirao je i Volker Türk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, rekavši da je 'jako zabrinut zbog izjava visokih izraelskih dužnosnika o planovima za transfer civila iz Pojasa Gaze u treće zemlje', da 'međunarodno pravo zabranjuje prisilan transfer zaštićenih ljudi unutar okupiranog teritorija ili njihovo protjerivanje iz tog teritorija', da je '85 posto stanovnika Gaze već interno raseljeno', i da oni 'imaju pravo vratiti se svojim kućama', piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak