Spriječen napad na ambasadu Izraela u Berlinu: Uhapšena jedna osoba

3
Radiosarajevo.ba
Spriječen napad na ambasadu Izraela u Berlinu: Uhapšena jedna osoba

Nakon jučerašnjeg uhićenja Libijca, za kojeg se smatra da je pristalica terorističke organizacije "Islamska država" (IS) zbog planiranog napada na izraelsku ambasadu u Berlinu, osumnjičenik bi danas 20. oktobra ove sedmice trebao biti priveden istražnom sucu Saveznog suda (BGH).

On će odlučiti hoće li Libijac biti stavljen u istražni zatvor. Savezno tužilaštvo ga tereti za podržavanje strane terorističke organizacije.

Izraelska ambasada potvrdila je da je postojao plan za napad na njihovo diplomatsko predstavništvo. Mladić je uhapšen u subotu, 19. oktobra u Bernauu, blizu Berlina. Prije toga su teško naoružani elitni policajci upali u kuću. Koliko su njegove veze s "Islamskom državom" bliske, javno još nije poznato.

Epilog nereda u Mostaru: Veliki broj povrijeđenih u bolnici - za tučnjavu i nerede kriv - grafit!?

Pretrage i u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Stan osumnjičenika u Bernauu je pretražen, potvrdio je glasnogovornik Saveznog tužilaštva. Također, u okrugu Rhein-Sieg u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, pretražen je stan osobe koja nije osumnjičena za kazneno djelo. Tamo, u Sankt Augustinu blizu Bonna, ispitane su neke osobe kao svjedoci i pritom su zaplijenjeni neki mogući dokazi.

Njemačke vlasti došle su do osumnjičenog putem konkretne dojave stranih obavještajnih službi. Još uvijek nije jasno je li u planiranom napadu na izraelsku ambasadu trebalo biti korišteno oružje ili eksploziv. Postojale su indicije da je osumnjičenik nakon napada planirao pobjeći rođaku u Sankt Augustin i potom pobjeći u inostranstvo. Taj rođak trenutno se ne smatra osumnjičenim, već svjedokom, navode njhemački mediji.

Izraelski ambasador zahvaljuje njemačkim sigurnosnim službama

Izraelski ambasador Ron Prosor zahvalio je njemačkim sigurnosnim službama što su spriječile napad na diplomatsko predstavništvo. "Muslimanski antisemitizam nije ograničen samo na govor mržnje, već potiče svjetski terorizam", istaknuo je Prosor. Zaposlenici izraelske ambasade su posebno ugroženi jer se nalaze "na prvoj liniji diplomatije".

Država Izrael je 1998. godine kupila zemljište s vilom na jugozapadu Berlina. Ambasada i rezidencija ambasadora otvorene su 9. maja 2001. godine, na 53. dan nezavisnosti Države Izrael, u prisutnosti tadašnjeg ministra vanjskih poslova i kasnijeg predsjednika Shimona Peresa.

U Njemačkoj je Savezno tužilaštvo nadležno za istragu o djelima povezanima s islamistički motiviranim terorizmom. Generalni državni advokat Jens Rommel u svom je godišnjem izvještaju istakao da je to jedna od glavnih prijetnji za Njemačku. Od više od 700 prošle godine pokrenutih istraga vezanih za terorizam i zaštitu države, gotovo 500 je bilo povezano s islamističkim terorizmom, piše Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak