Španska princeza Leonor kreće na trogodišnju vojnu obuku

3
Radiosarajevo.ba
Španska princeza Leonor kreće na trogodišnju vojnu obuku

Princeza Leonor, nasljednica španskog prijestola, proći će trogodišnju vojnu obuku počev od augusta, a nakon toga moći će nastaviti univerzitetske studije, izjavila je danas ministrica odbrane Margarita Robles.

Robles je nakon sastanka Vlade navela da kao i u svim parlamentarnim monarhijama prijestolonasljednik "mora da ima vojno iskustvo", piše španski El Universo.

"Biće to tri godine obuke. Tokom akademske godine 2023-2024 bit će na Općoj akademiji Saragose de Tierra; 2024-2025, u Mornaričkoj školi Marin, gdje će se ukrcati i na školski brod Juan Sebastián Elcano; i 2025-2026, na Akademiji vazduhoplovstva i svemira San Javier (Murcia)”, potvrdila je Robles.

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Španska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala tokom protekle decenije, uglavnom povezanih sa bivšim kraljem Juan Carlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea.

"Princeza će biti šef promocije u periodu 2026-2027. godine bez zauzimanja štaba", naznačila je ministrica, iako će imati čin poručnika.

Felipeova najstarija kćerka Leonor (17) u oktobru puni 18 godina i ona je prva u nasljednom redu, izuzev ako se ne rodi muški nasljednik, a za njom slijedi njena sestra Sofija.

Velika Britanija: U Londonu održani protesti protiv monarhije

Podsjetimo da je Juan Carlos abdicirao zbog slučaja poreske prevare koji uključuje članove kraljevske porodice i nakon skandala oko njegovog putovanja u Afriku u lov na slonove u vrijeme kada je Španija prolazila kroz duboku recesiju.

Bivši monarh živi u Abu Dabiju od augusta 2020. godine, kada je napustio Španiju nakon što je u toj zemlji i Švajcarskoj otvoreno nekoliko istraga o navodnim prevarama, koje su kasnije obustavljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak