Sonja Sotomajor sutkinja Vrhovnog suda SAD

Radiosarajevo.ba
Sonja Sotomajor sutkinja Vrhovnog suda SAD

Američki senat potvrdio je u četvrtak izbor Sonje Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda čime je postala prva osoba latinoameričkog porijekla u najvišem pravosudnom tijelu Sjedinjenih država.

Pedesetpetogodišnja Sotomajorova bila je kandidatkinja američkog predsednika Baraka Obame koji je očekivao da će njegov izbor biti potvrđen. Obama je postavljanje Sonje Sotomajor na čelo Vrhovnom suda u SAD nazvao „istorijskim”, javlja BBC.

„Senat je potvrdio da sudija Sotomajor poseduje intelekt, temperament, integritet i nezavisnost uma koja je potrebna da bi služila najvišem sudu naše nacije. Ovo je divan dan za nju i njenu porodicu, ali mislim da je takođe divan dan i za Ameriku”, rekao je Obama.

Sonja Sotomajor, poreklom iz Portorika, u Senatu je dobila 68 glasova za i 31 protiv, a debata oko potvrđivanja njenog izbora trajala je od 13. jula i bila obilježena suprotstavljenim stavovima republikanaca i demokrata.

Demokrate je smatraju za umjerenog sudiju lijeve orijentacije dok republikanci misle da je pristrasna i da želi da progura liberalne stavove. Njen dolazak u Vrhovni sud neće jako izmijeniti sastav tog devetočlanog tijela.

Ona dolazi na mjesto Dejvida Sutera, liberala koga je imenovao republikanski predsjednik, koji odlazi u penziju. U sadašnjem sastavu Suda nalazi se četiri sudije na strani konzervativaca, četiri progresivna, a jedan glasa čas sa jednom, čas sa drugom stranom. Sudije Vrhovnog suda se biraju doživotno.

Ona je tek treća žena ikad imenovana u Vrhovni sud i radiće zajedno sa Rut Beder Ginsburg, koju je imenovao bivši američki predsednik Bil Klinton.

Sudija Sandra Dej O'Konor podnijela je ostavku 2006. godine.

e-Novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak