Snimke iz mediteranskog raja šire se društvenim mrežama: Turisti pobjegli s plaže glavom bez obzira

6
Radiosarajevo.ba
Snimke iz mediteranskog raja šire se društvenim mrežama: Turisti pobjegli s plaže glavom bez obzira

Ovaj vikend na Mallorci obilježili su masovni protesti protiv masovnog turizma. Lokalni stanovnici, ogorčeni zbog velikog broja turista, spriječili su posjetitelje u dolasku na popularnu plažu Caló des Moro.

Šokantne snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju situaciju u kojoj je žena sjedila nasuprot puteljka koji vodi do uvale, dok je jedan mještanin vikao turistima "Idite, idite!".

Protesti, u kojima je sudjelovalo više od 200 aktivista, bili su usmjereni na protjerivanje turista iz uvale koja je postala omiljeno mjesto za influencere i turiste na društvenim mrežama.

I BH meteo upozorio na nevrijeme koje dolazi: Pratite uživo kretanje oluje koja će zahvatiti BiH

Prosvjednici su nosili majice s pogrdnim nazivima za turiste i transparente s porukama poput "Ako nema hljeba, jedite turiste", parafrazirajući poznati citat Marije Antoanete.

Stanovnici Mallorce izrazili su svoj bijes zbog utjecaja masovnog turizma na njihov svakodnevni život, navodeći da je zbog velikog broja turista u uvalu Caló des Moro, poznatu po svojoj ljepoti, svake godine ugrožen lokalni okoliš.

Više od šest tona pijeska nestane iz uvale svaka tri mjeseca, dok dnevno 70 kilograma pijeska završi u peškirima i obući posjetitelja, piše Daily Mail.

Kristina Vashchenko (20) iz Ukrajine izjavila je kako je bila prisiljena povući se s plaže nakon što su mještani zviždanjem upozorili jedni druge na njezinu prisutnost.

"Vidjela sam snimke na TikToku i odlučila doći ovamo, ali upravo smo shvatili da su u toku protesti. Sad tražimo drugu plažu na koju bismo mogli otići," rekla je Kristina.

Lokalci su također izrazili zabrinutost zbog smeća koje ostavljaju turisti, uključujući tampone, toaletni papir, rashladne kutije, prljav donji veš i igle. Marisa Pennets-Harrif (53) svakodnevno čisti nered kojeg ostave posjetitelji, ističući kako turisti često ostavljaju svoje stvari jer ih ne žele nositi natrag strmim putem.

Protesti protiv masovnog turizma održani su i u glavnom gradu Palmi, gdje lokalci ističu da masovni turizam prijeti njihovom društvu. Mještani se žale na preopterećenost resursa otoka, nedostatak pitke vode i preopterećene infrastrukturne kapacitete.

Balearski otoci, koji uključuju Mallorcu, Ibizu i Menorcu, očajnički pokušavaju suzbiti nepristojno ponašanje turista. Dužnosnici su povisili kazne za opijanje na ulici i skidanje odjeće, te su zabranili prodaju alkohola noću. Kazne za kršenje ovih pravila mogu doseći do 1500 eura.

Protesti se nastavljaju, a lokalci poručuju da će i dalje boriti protiv utjecaja masovnog turizma koji prijeti njihovoj zajednici i okolišu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak