Snažno nevrijeme zahvatilo Italiju, ima stradalih

0
Radiosarajevo.ba
Snažno nevrijeme zahvatilo Italiju, ima stradalih

Italijansko Ministarstvo civilne zaštite izdalo je najteže vremensko upozorenje za dijelove Sicilije i Calabrije, jer su jug zemlje u nedjelju i ponedjeljak pogodile jake oluje i poplave.

Tijelo 67-godišnjeg muškarca zahvaćenog bujnim poplavama u blizini sicilijanskog grada Scordia pronašli su spasioci u nedjelju, dok se njegova 54-godišnja supruga i dalje vodi kao nestala, javlja novinska agencija Ansa.

Par je navodno pokušao da pobjegne iz tog područja svojim automobilom prije nego što ih je odnijela nabujala voda.

Divna priča iz BiH: Anes Kujović iz Sarajeva prvi je volonter UN-a sa Downovim sindromom u svijetu

Web stranica italijanske nacionalne vatrogasne službe objavila je u ponedjeljak da su njeni vatrogasci izveli 580 spašavanja povezanih s poplavama u razmaku od 24 sata, izvodeći 400 spasilačkih misija na Siciliji i 180 u Calabriji, prenosi portal thelocal.it

Odjel za civilnu zaštitu izdao je upozorenje u nedjelju navečer, a na istoku Sicilije i jugu Calabrije stavljena je crvena uzbuna.

Drugi dijelovi obje regije i dio susjedne regije Basilicata stavljeni su pod narandžastu uzbunu (obilne padavine, klizišta i rizik od poplava), dok su druga područja Basilicate i veći dio jugoistočne regije Puglia pod žutom uzbunom (lokalizirana jaka i potencijalno opasne padavine).

Škole su zatvorene u ponedjeljak u sicilijanskim gradovima Catania i Syracuse i provincijama Messina, Agrigento i Enna, izvještavaju sicilijanske novine Giornale di Sicilia. Mnoge škole su također zatvorene i u calabrijskim provincijama Reggio Calabria, Catanzaro i Vibo Valentia, prema lokalnom novinskom izdanju LaCNews24.

U ponedjeljak je stranica Il Meteo za vijesti o vremenu izvijestila da je ciklon koji pogađa jug pojačan u intenzitetu i da je poboljšan u mediteranski uragan, s potencijalom da dostigne brzinu vjetra do 120 km/h.

Očekuje se da će loše vrijeme na jugu potrajati najmanje do sredine sedmice, navodi se na sajtu.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak