Slavni Banksy je u Ukrajini: Pogledajte njegova nova umjetnička djela

2
Radiosarajevo.ba
Slavni Banksy je u Ukrajini: Pogledajte njegova nova umjetnička djela

Čini se da je slavni britanski umjetnik Banksy potvrdio da je u Ukrajini nakon što je otkrio svoje najnovije umjetničko djelo na Instagramu.

Nagađalo se da je anonimni umjetnik grafita bio u ratom razorenoj zemlji nakon što se pojavio niz murala u gradu Borodianka, u blizini Kijeva.

Na jednom muralu je prikazan muškarac koji liči na ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako je bačen na pod tokom džudo meča sa mladim dječakom.

Leeds uništio Norwicha i zakazao kartu za Wembley

Na drugom je prikazano dvoje djece kako koriste metalnu cisternu kao klackalicu.

Međutim, mural koji je Banksy koristio da otkrije svoje prisustvo u zemlji prikazuje gimnastičarku koja balansira na ruševinama oštećene zgrade.

Umjetnik sa sjedištem u Bristolu, čiji rad se prodaje za milione funti, objavio je u petak tri slike murala na Instagramu, uz natpis koji jednostavno glasi: "Borodjanka, Ukrajina".

Borodijanka, grad sjevernozapadno od Kijeva, na početku invazije je bio na udaru ruskih bombi.

Ruske trupe, koje su se uvukle od bjeloruske granice, okupirale su grad u februaru. Zajedno sa Bučom, Irpinom i Hostomelom, Borođanka je bila jedan od gradova najteže pogođenih ruskim bombardovanjem. Oslobođen je u aprilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak