Sjeverna Koreja kritizira: "Odnos Južne Koreje, SAD-a i Japana razvio se u azijsku verziju NATO-a"

0
Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja kritizira: "Odnos Južne Koreje, SAD-a i Japana razvio se u azijsku verziju NATO-a"

Sjeverna Koreja kritizirala je zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država održanu ovog mjeseca, rekavši da takve vježbe pokazuju da se odnos tri zemlje razvio u "azijsku verziju NATO-a", objavili su državni mediji u nedjelju.

U četvrtak su tri zemlje započele velike zajedničke vojne vježbe koje uključuju mornaričke razarače, borbene avione i američki nosač aviona Theodore Roosevelt na nuklearni pogon, s ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i zračnih napada.

Vježba je osmišljena na trostranom samitu u Camp Davidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja usred napetosti na Korejskom poluotoku koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

Pjongjang neće ignorisati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om i njegovim saveznicima i zaštitit će regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom, navodi se u saopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je također reklo da Washington nastavlja svoje napore da poveže Južnu Koreju i Japan s NATO-om, dodajući da su pokušaji Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Južna Koreja rekla je da će razmotriti mogućnost direktne opskrbe Ukrajine oružjem, u znak protesta protiv nedavnog pakta o međusobnoj odbrani koji su potpisali sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i Sjedinjene Države optužile su Sjever za isporuku oružja Rusiji koje se koristi u ratu u Ukrajini.

I Rusija i Sjeverna Koreja poriču bilo kakve takve pošiljke.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak