Sjeverna i Južna Koreja: Oružane snage u pripravnosti

Radiosarajevo.ba
Sjeverna i Južna Koreja: Oružane snage u pripravnosti

U graničnom pojasu u Žutom moru ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje i u srijedu su u pripravnosti iako je iz predsjednikovog kabineta u Seoulu saopćeno da Južna Koreja ne želi nove komplikacije u odnosima sa sjevernim susjedom, prenosi Fena.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da sukob mornarica u Žutim moru neće utjecati na odluku da se u Sjevernu Koreju pošalje specijalni izaslanik SAD-a, javio je Reuters.

"Vlada će nastaviti s kompletnim pripremama za svaki mogući daljnji razvoj sigurnosne situacije da ljudi ne bi strahovali," rekla je glasnogovornica Kim Eun-Hje dodajući da vlada ne želi da se odnosi dvije zemlje pogoršati zbog incidenta u Žutom moru.

Do sukoba je došlo u utorak, pošto je sjevernokorejski brod prešao pomorsku granicu dvije zemlje oko otoka Paengnjong-do, nakon čega je južnokorejski brod ispalio hice upozorenja.

Zatim je posada sjevernokorejskog broda uzvratila, a u razmjeni vatre oštećena su oba broda, ali nije bilo žrtava.

Predsjednik Južne Koreje Lee Mjung-bak, iz straha od mogućeg ponovnog napada Pyongyanga, naredio je ministru odbrane da osigura da ne dođe do pogoršanja sigurnosne situacije, ali je rekao da vojska mora djelovati odlučno "ako to bude bilo potrebno“, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

Agencija je prenijela da su komandanti vojne divizije i brigade pozvane na svoje položaje, a mornarica je poslala dodatne dvije patrole u pograničnu oblast.

Glasnogovornik Generalštaba Južne Koreje Park Sung-vu rekao je da je sjevernokorejska vojska, također, u stanju čekanja duž pomorske granice.

Vrhovni zapovjednik sjevernokorejske vojske nekoliko sati nakon incidenta zahtijevao je od Seoula da se izvini, tvrdeći da je njihov brod napadnut kada se vraćao u luku iz rutinske kontrole.

Seoul je odbacio te tvrdnje, navodeći da je sukob izazvao sjevernokorejski ratni brod prelaskom pomorske granice i napadom na brod Južne Koreje koji je ispalio nekoliko hitaca upozorenja.

Pyongyang je posljednjih godina osporavao pomorsku granicu koju je povukao zapovjednik snaga UN-a, koji se tokom Korejskog rata borio na strani Seoula, ali je praktično priznavao tu liniju kao granicu od kraja rata 1953. godine.

To je prva razmjena vatre ratnih mornarica dva susjeda blizu pomorske granice poslije sedam godina. U dva prethodna sukoba, 1999. i 2002. godine, šest južnokorejskih mornara je poginulo, a vjeruje se da je Sjeverna Koreja izgubila desetine vojnika.

Sukob je izbio neposredno pred posjet američkog predsjednika Baracka Obame Aziji, a analitičari smatraju da Pyongyang podiže tenzije u nastojanju da ojača poziciju u pregovorima o svom nuklearnom programu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs poručio je u utorak Pyongyangu da ne poduzima daljnje akcije "koje mogu izgledati kao eskalacija sukoba".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak