SIPRI izvještaj otkriva rekordne vojne izdatke: Svijet se brže naoružava nego ikad prije

2
DW
SIPRI izvještaj otkriva rekordne vojne izdatke: Svijet se brže naoružava nego ikad prije

Stockholmski institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je svoj najnoviji izvještaj o međunarodnim vojnim izdacima, otkrivajući porast naoružavanja širom svijeta. Prema podacima za 2023. godinu, međunarodni vojni izdaci dosegnuli su novu rekordnu vrijednost, s porastom od gotovo sedam posto u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci SIPRI-ja pokazuju da su posebno visoki porasti zabilježeni u regijama poput Europe, Azije i Bliskog istoka. Vodeće zemlje poput SAD-a, Kine i Rusije znatno su povećale svoje vojne izdatke, što je u skladu s kontinuiranim napetostima i sukobima širom svijeta.

Jedno od iznenađenja u izvještaju je nagli porast vojnih izdataka u zemljama poput Demokratske Republike Kongo, gdje su izdaci porasli za čak 105 posto. To ukazuje na izazove s kojima se suočavaju zemlje koje su pogođene dugotrajnim sukobima i nestabilnostima.

Mesud Selimović svjetski prvak u kickiboxingu, pobjedu proslavio uz zastavu BiH

Analitičari SIPRI-ja ističu da su vojni izdaci postali prioritet u mnogim dijelovima svijeta zbog eskalacije kriza i napetosti. Rat u Ukrajini, kao i sukobi u regijama poput Bliskog istoka, potiču zemlje na povećanje vojnih izdataka kako bi osigurale svoju nacionalnu sigurnost.

Povećanje naoružavanja u regijama kao što su Azija i Bliski istok posebno je zabrinjavajuće, s Kinom povećavajući svoje vojne izdatke za šest posto, dok su zemlje poput Japana i Tajvana također odgovorile povećanjem svojih izdataka, piše DW.

Emirati žele osnovati sopstvenu legiju stranaca?

SIPRI ističe da je situacija posebno složena na Bliskom istoku, gdje su vojni izdaci porasli za 9 posto, uz Izrael koji bilježi značajan porast od 24 posto.

Analitičari upozoravaju da će se trend povećanja naoružavanja nastaviti ako se politička situacija i napetosti širom svijeta ne promijene. Stoga se ističe važnost dijaloga i diplomatije u rješavanju međunarodnih sukoba kako bi se izbjeglo daljnje naoružavanje i eskalacija kriza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak