Šef turske diplomatije sastao se sa Vladimirom Putinom: Evo o čemu su razgovarali

5
Anadolija

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas, 11. juna, u Moskvi sa ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom.

Putin je pozdravio u utorak interesovanje Turske za rad BRICS-a, ekonomskog bloka sastavljenog od zemalja u usponu.

"Pozdravljamo interesovanje Turske za rad BRICS-a. Naravno, snažno ćemo podržati tu želju da budemo sa zemljama ove asocijacije, da budemo zajedno, bliže, da rješavamo zajedničke probleme", rekao je Putin tokom sastanka.

Video dramatične akcije spašavanja oduševio svijet: Muškarac i njegov pas preživjeli uragan Helena

BRICS blok su prvobitno činili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a Iran, Egipat, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u januaru ove godine.

Putin je također pohvalio želju Ankare da pomogne u rješavanju rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo u februaru 2022. godine.

Nova elita Rusije: Moćni i odani samo Putinu

"Sa zahvalnošću ističemo duh naših turskih prijatelja da doprinesu rješavanju kriznih situacija, uključujući krizu oko Ukrajine", dodao je Putin.

Hakan Fidan je tokom sastanka kazao da su odnosi između Moskve i Ankare zaista dobri.

"Postoje koraci koje treba poduzeti u pogledu trgovine", rekao je Fidan tokom sastanka s ruskim liderom, objavilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova na platformi X.

Šta se dešava? Ruski avion ušao u zračni prostor Finske - velike optužbe na račun Vladimira Putina

Fidana je Putin ugostio u Kremlju, gdje je prisustvovao sastanku grupe BRICS+ i održao bilateralne sastanke.

Ministar vanjskih poslova Turkiye je rekao da je njegova zemlja "odlučna da nastavi sve moguće napore posredovanja" u Ukrajini te dodao da, kada je riječ o Siriji, Ankara čini sve da nastavi s politikom stabilnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak