Sastanak zbog kojeg nikome na Zapadu nije svejedno: 'Želimo stvoriti novi svjetski poredak'

8
Radiosarajevo.ba
Sastanak zbog kojeg nikome na Zapadu nije svejedno: 'Želimo stvoriti novi svjetski poredak'

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s novim predsjednikom Irana dok zabrinutosti rastu zbog eskalacije napada između Izraela i Irana.

Putin i iranski predsjednik Masoud Pezeshkian razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku na marginama regionalnog sastanka u Turkmenistanu u petak, javili su ruski državni mediji. Sastali su se prije nego što se očekuje potpisivanje strateškog partnerskog sporazuma između dviju zemalja.

Pezeshkian je u petak rekao da se nada da bi sporazum mogao biti finaliziran na samitu BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), na koji ga je Putin pozvao, u Rusiji od 22. do 24. oktobra.

Još jedna država prekida diplomatske veze s Izraelom: 'Siječemo odnose s genocidnom vladom'

Tokom sastanka, Putin je rekao Pezeshkianu da su stavovi Moskve i Teherana u međunarodnim pitanjima često 'vrlo bliski', javila je ruska novinska agencija TASS. "Odnosi s Iranom su prioritet za nas. Razvijaju se vrlo uspješno," rekao je Putin.

Iranska novinska agencija IRNA također je prenijela Pezeshkianove slične stavove: "Ekonomskim i kulturnim putem, naši odnosi se jačaju iz dana u dan i postaju sve robusniji."

Pezeshkian je takođe govorio o 'savršenim napadima' Izraela u Libanu, dodajući da Izrael treba 'prestati ubijati nevine ljude' u regionu i optužio Sjedinjene Američke Države i Evropu da podržavaju njegove akcije.

Izraelska vojska je poslala kopnene trupe u južni Liban i nastavlja bombardovati zemlju dok se bori protiv libanske oružane grupe Hezbollah, koja je povezana s Teheranom.

Rusija je također ranije osudila Izrael zbog ciljanih napada na civilne oblasti tokom svojih ratova u Libanu i Gazi. Odnosi između Rusije i Irana su se značajno ojačali otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine. SAD su optužile Iran za isporuku oružja Rusiji koje se koristi u Ukrajini. Teheran je tu tvrdnju negirao.

Kada je konferencija otvorena u petak, Putin je rekao da želi stvoriti 'novi svjetski poredak' za moskovske saveznike kako bi se suprotstavili Zapadu. Rekao je da Moskva podržava 'najširu moguću međunarodnu diskusiju' o nastalom multipolarnom svijetu i otvoren je za razgovor o tome na raznim forumima, uključujući Zajednicu Nezavisnih Država, Evroazijsku ekonomsku uniju, Šangajsku organizaciju za saradnju i BRICS.

Ostali regionalni lideri, uključujući predsjednika Pakistana Asifa Alija Zardarija i vođe srednjoazijskih zemalja – Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana – prisustvovali su konferenciji u petak, javlja Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak