Sarkozyjeva stranka žestoko poražena na regionalnim izborima

Radiosarajevo.ba
Sarkozyjeva stranka žestoko poražena na regionalnim izborima

Stranka desnog centra UMPP, kojoj je na čelu aktualni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, žestoko je poražena na regionalnim izborima održanima 14. marta, objavio je danas britanski BBC.

Nakon gotovo 97 posto izbrojanih glasova vodi dosadašnja opozicijska socijalistička stranka sa ukupno 52 posto osvojenih glasova, dok je Sarkozyjev UMP osvojio skromnih 35 posto. Nakon ovih izbora UMP je zadržao vlast u samo jednoj od ukupno 22 francuske regije, odnosno ostao je najjača stranka jedino u regiji Alsace na istoku zemlje.

Izborni poraz priznao je i premijer, također član UMP-a Francois Fillon, koji je prihvatio svoju odgovornost za izborni neuspjeh, a prema pisanju francuskih medija javnost od njega očekuje ostavku koju bi ovaj trebao podnijeti na sastanku s predsjednikom Sarkozyjem tijekom današnjeg dana.

Regionalni izbori test uoči predsjedničkih 2012.

Ipak, prema nekim najavama Sarkozy nije voljan prihvatiti Fillonovu ostavku te će nastojati preustrojem vlade popraviti loš dojam koji je njegova stranka ostavila na ovim izborima. Sarkozyja posebno brine što su nedjeljni izbori pokazali da mu je popularnost na najnižoj razini do sada.

Naime, mediji upozoravaju da su regionalni izbori ove godine najveći test odnosa građana prema najutjecajnijim političkim strankama i njihovim vođama uoči predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati 2012. godine, jer pokazuju da su građani Francuske "odbacili politiku predsjednika i čitave vlade".

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak