Sarajlija podijelio račun iz Rima: Koliko stvarno košta večera za 4 osobe?
Jedan od naših čitatelja iz Sarajeva nedavno je posjetio Rim, grad poznat po bogatoj historiji, prelijepim ulicama i, naravno, italijanskoj kuhinji. Kako je poslao našem portalu, u jednom od lokalnih restorana u nedjelju, 2. oktobra, iskusio je "pravu rimski računsku avanturu".
Naime, račun koji nam je dostavio otkriva koliko može koštati večera za 4 osobe u centru italijanske prijestolnice:
2 piva "spina chiara media" – 16 eura (oko 31 KM)
2 Coca-Cole – 12 eura (oko 23 KM)
2 pizze "4 formaggi" – 25 eura (oko 48 KM)
2 pizze "Margherita" – 21 euro (oko 41 KM)
usluge za servis – 10 eura (oko 19 KM)
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Ukupan iznos: 84 eura, što je oko 166 KM po današnjem kursu.
Osim glavnih jela i pića, restoran nudi i kafe i deserte po cijenama koje mogu dodatno iznenaditi posjetioce:
Espresso – 3,5 eura (oko 7 KM)
Americano – 5,5 eura (oko 11 KM)
Latte – 5,5 eura (oko 11 KM)
Deserti:
Tiramisu – 8,5 eura (oko 16 KM)
Cheesecake – 8,5 eura (oko 16 KM)
Naš čitatelj ističe da je prije dvije godine u istom periodu sjedio u sličnom restoranu sličnog kvaliteta, ali da su cijene tada bile znatno niže (slični večeru platio oko 60 eura). Ova promjena ga je posebno šokirala i dodatno naglasila koliko italijanski gastro užitak u turističkim centrima može iznenaditi po cijeni.
I dok ljubitelji italijanske hrane u Sarajevu rado biraju pizzu i pastu za opuštenu večeru, iskustvo našeg čitatelja pokazuje da italijanske cijene, posebno u turističkim centrima poput Rima, mogu znatno odudarati od onoga na šta smo navikli kod kuće.
Iako se radi o autentičnom rimskoj iskustvu, ovo je podsjetnik da prije putovanja uvijek provjerimo cijene, jer italijanski gastro užitak zna biti skup.
Ovaj račun svakako otvara pitanja koliko je realno očekivati da turista uživa u italijanskim delicijama bez da se suoči s iznenađujućim cijenama. Sa druge strane, stručnjaci ističu da su cijene u turističkim centrima poput Rima često veće zbog lokacije, kvaliteta sastojaka i servisnih troškova, što objašnjava relativno visoku cifru.
Za sve one koji planiraju putovanje u Italiju, ovo iskustvo može poslužiti kao korisna lekcija: uživanje u italijanskoj kuhinji itekako dolazi sa "cijenom", ali uz pravu pripremu i planiranje, gastronomska avantura u Rimu može biti nezaboravna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.