Salman Rushdie izražava zabrinutost za sigurnost umjetnika: 'Svijet postao mjesto bijesa'

1
Radiosarajevo.ba
Salman Rushdie izražava zabrinutost za sigurnost umjetnika: 'Svijet postao mjesto bijesa'

Književnik Salman Rushdie izjavio je da je veoma zabrinut za bezbjednost umjetnika, ocijenivši da je svijet postao mjesto bijesa "lakše nego ranije pribjegavaju nasilju".

"Naravno da sam zbog toga duboko zabrinut, prije svega jer je mnogo toga upereno protiv raznih umjetnika, ne samo književnika, nego muzičara i likovnih umjetnika”, rekao je Rushdie za agenciju dpa.

On je naveo da se, na primjer, kineski umjetnik Ai Weiwei u svojoj zemlji suočio sa velikim problemima. "Izgleda kao da su umjetnici u cijelom svijetu postali meta autoritarnih vlada".

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Što su neka vlada ili šef države autoritarniji, utoliko više žele da kontrolišu narative.

"Oni kažu: Ovako ćemo, i to onda moraš ili ne smiješ da činiš. Ako od toga odstupiš, gonićemo te", rekao je. Književnici i umjetnici su, dodao je, ljudi koji se ne uklapaju u sliku svijeta moćnika.

Rushdie spade među najznačajnije savremene književnike. Njega je 2022. na jednom događaju u SAD jedan muškarac teško ranio nožem.

Rushdie, koji je u napadu izgubio desno oko i pretrpeo teške ozljede, time se bavi u svojoj novoj knjizi Knife.

Na ubistvo književnika, rođenog u Indiji, pozvao je još 1989. tadašnji vođa iranske revolucije, ajatolah Ruholah Homeini, zbog romana Satanski stihovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak